Dostupni linkovi

Papa naredio istragu seksualnog zlostavljanja u SAD


Papa krajem avgusta 2018. tokom teške posjete Irskoj
Papa krajem avgusta 2018. tokom teške posjete Irskoj

Papa Franjo je u četvrtak naredio istragu jednog američkog biskupa optuženog za seksualno zlostavljanje odraslih i prihvatio je njegovu ostavku.

Poglavar Katoličke crkve u Vatikanu je okupio na sastanku lidere američke crkve na kojem se raspravljati skandal koji duboko potresa njegov pontifikat.

Vatikan je sopštio da je papa imenovao arhibiskupa Villiama Loria od Baltimora da vodi episkopiju u Čarlstonu, u Zapadnoj Virdžiniji, dok biskup Michael J. Bransfield ne bude zamijenjen.

Kako navodi Reuters, nema detalja o konkretnim optužbama protiv Bransfielda, a ni biskup niti njegov pravni zastupnik još se nijesu oglašavali.

Katolička crkva širom svijeta našla se u središtu krize zbog slučajeva seksulanog zlostavljanja maloljetnika koji isplivavaju na površinu na svim kontinentima.

Decenijama duga praksa seksualnih zlostavljanja širom svijeta, duboko je nanijela štetu povjerenju u crkvu u SAD, Čileu, Australiji i Irskoj, mjestima na kojima je ova pojava najviše raširešena.

Samo u SAD, crkva je potrošila 44 milijarde dolara za kompenzacije i troškove u vezi sa sekusalnim zlostavljanjem svećenika, u periodu 1950-2015.,objavio je Nacionalni katolički reporter.

Grupa koja se bavi zaštitom prva zalostavljanih BishopAccountability.org kaže da su 6.721 sveštenika bili "nemjerljivo" ili "kredibilno" optužni za sekusalno zlostavljanje maloljetnika u SAD u periodu 1950.- 2016. godina. Broj žrtva u tom istom periodu je bio 18.500 osoba.

U Njemačkoj, jedna crkvena studija objavljena u srijedu pokazala je da je 1.670 klerika i svećenika seksualno zlostavljalo 3.677 maloljetnika, uglavnom muškaraca u toj zemlji u periodu 1946. 2014. godina.

Papa je danas dao nalog arhibiskupu Baltimora da sprovedu istragu o optužbama za seksualne zloupotrebe odraslih od strane biskupa Bransfielda.

"Tražim da se sprovede temeljna istraga i pronađe istina o uznemravajućim optužbama protiv biskupa Bransfielda, i da sarađujete sa klerom, religioznim i laičkim liderima episkopije do postavljanja novog biskupa" stoji u papinom naređenju upućenom arhibiskupu Willliamu Loriu.

XS
SM
MD
LG