Dostupni linkovi

SAD i Kuba razmatraju misteriozna trovanja američkih diplomata


Zbog neobjašnjenih "zvučnih napada" u Havani, najmanje 22 osobe, zaposleni u Ambasadi SAD i članovi njihovih porodica, imale su zdravstvene probleme

Američki i kubanski zvaničnici sastaće se danas u Vašingtonu u nastojanju da utvrde kako je došlo do misterioznih incidenata u Havani koji su izazvali zdravstvene probleme brojnim američkim diplomatama, saopštio je Stejt department.

Dve strane nastojaće da utvrde metod i motiv iza tih takozvanih "napada na zdravlje" koji su počeli pre skoro dve godine i pogodili više od 20 diplomata, prenosi Beta.

Američke agencije za nacionalnu bezbednost i članovi Kongresa već duže vreme su uznemireni zbog nedostatka odgovora na te događaje.

Sastanak se odigrava takođe u jeku brojnih izveštaja koji ukazuju na to da su istražitelji suzili sumnje za krivca i uzrok tih događaja. Stejt department je demantovao te izveštaje ili nastojao da umanji njihov značaj. Kuba ne osporava da diplomate imaju simptome ali navodi da nema dokaza u prilog američkoj tvrdnji da su oni izazvani planiranim napadima na njih na kubanskoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG