Dostupni linkovi

Dalaj lama: Evropa pripada Evropljanima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Duhovni vođa Tibetanaca dalaj lama ocijenio je danas u Švedskoj da Evropa pripada Evropljanima i da je poželjno dugoročno gledano da se izbjeglice vrate svojim domovima i izgrade svoje zemlje.

Obraćajući se na konferenciji u Malmeu gdje se nalazi veliki broj imigranata, dalaj lama je istaknuo da je Evropa "moralno odgovorna" da pomogne izbjeglicama čiji su životi zaista u opasnosti.

"Primite ih, pomozite im, obrazujte ih... Ali dogoročno gledano, oni se trebaju vratiti i razvijati svoje zemlje", rekao je duhovni vođa Tibetanaca koji je 1959. godine izbjegao u Indiju poslije neuspjelog ustanka i intervencije kineskih vlasti u toj oblasti.

"Mislim da Evropa pripada Evropljanima", rekao je dalaj lama, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989. godine, a čiju misao mnoge njegove pristalice porede s idejama Mahatme Gandija ili Martina Lutera Kinga.

U Švedskoj su u nedjelju održani parlamentarni izbori na kojima je antiimigranstka ekstremna desnica zauzela treću poziciju, poslije vladajuće Socijaldemokratske stranke i konzervativaca.

XS
SM
MD
LG