Dostupni linkovi

Zeman ni u Češkoj nije našao podršku za ukidanje sankcija EU Rusiji


Miloš Zeman

Predsednik Češke Miloš Zeman danas na sastanku češkog državnog vrh o spoljnoj politici nije našao podršku da se ospore sankcije Evropske unije Rusiji.

Zeman, premijer Andrej Babiš, šef donjeg doma češkog parlamenta Radek Vondraček i šef češke diplomatije Jan Hamaček saglasili su se da razlozi za sankcije Rusiji i dalje postoje, ali da bi EU trebalo da uzme u obzir da li su efikasne kada ih produžava.

Predsednik Češke, koji dosledno već duže vreme kritikuje sankcije protiv Rusije, nije tako dobio podršku kod državnog vrha da češka spoljna politika pokrene inicijativu u EU da se sankcije ukinu.

"U slučaju režima sankcija EU protiv Rusije zvaničnici su konstatovali da i dalje postoje razlozi zbog kojih su uvedene i pozvali su da svi akteri ispune sporazume iz Minska. Složili su se i da bi bila korisna debata o toj temi na Evropskom savetu, uključujući tu i procenu ekonomske i političke efikasnosti sankcija vezano za proceduru njihovog produžavanja", stoji u zajedničkom saopštenju.

Predsednik, premijer, šef donjeg doma i šef češke diplomatije potvrdili su značaj članstva Češke u NATO koji je, prema saopštenju koje je Zeman objavio na sajtu Predsedničke kancelarije, garant češke bezbednosti, kao i jačanje misija NATO u inostranstvu, pre svega u ;Avganistanu. Od češke diplomatije državni vrh očekuje da će aktivno i fleksibilno reagovati na spoljnopolitičke pretnje kao što su terorizam i masovna nelegalna migracija.

"Složili su se da je bilo ispravno da odbiju nedobrovoljnu preraspodelu migranata, kao i ;da je potrebno da se pojača aktivnost u rešavanju sukoba u oblastima koje generišu nelegalnu migraciju uz efikasnije pružanje razvojne pomoći", saopštili su češki zvaničnici.

Češka će nastojati da zajednički evropski sistem azila promeni pravila tako da se spreči zloupotreba za nelegalni ulazak u Evropu, a da se omogući da sistem zaštiti one kojima je to zaista potrebno, dogovorili su se češki zvaničnici na sastanku kod šefa države. Zeman je dobio podršku za želju da jednom u budućnosti Češka prebaci svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a da za sada, umesto toga otvori Češki dom u Jerusalimu.

XS
SM
MD
LG