Dostupni linkovi

'Škaljarac' u Srbiji, Crna Gora se ne oglašava


Kotor grad iz kojeg potiču oba kriminalna klana "škaljarski" i "kavački" koji ratuju već nekoliko godina
Kotor grad iz kojeg potiču oba kriminalna klana "škaljarski" i "kavački" koji ratuju već nekoliko godina

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je potvrdio da je u Turskoj je priveden samo Jovan Vukotić, koji slovi za navodnog vođu „škaljarskog“ kriminalnog klana iz Kotora, koji je protjeran iz te zemlje u Srbiju čiji je državljanin.

U ovom trenutku nema informacija da se protiv Jovana Vukotića, vodi bilo kakav postupak u Crnoj Gori, za razliku od njegovog brata Igora koji se dovodi u vezu sa navodnim stvaranjem kriminalne oganizacije. Crnogorsko Specijalno tužilaštvo se nije oglašavalo povodom informacije koju su objavili gotovo svi mediji u regionu da je u Turskoj prije tri dana uhapšen Jovan Vukotić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da potvrdi informaciju o hapšenju navodnih vođa škaljarskog kriminalnog klana u Turskoj, Jovana i Igora Vukotića, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je na pres konferenciji u Beogradu saopštio, da je u Turskoj priveden samo Jovan Vukotić i da je protjeran iz te zemlje u Srbiju.

Stefanović nije mogao, zbog istrage koja je u toku da saopštiti više detalja o hapšenju, ali je rekao da pored potjernice za Vukotićem iz Grčke, i srpska policija sprovodi određenu istragu.

„Ovo je pitanje oko kojeg se policija (Srbije) intenzivno konsultuje sa tužilaštvom. U dogovoru sa tužilaštvom mi ne možemo da vam kažemo previše, jer je više različitih postupaka u toku. Ono što mogu da vam kaže je, da je ovo lice uhapšeno u Turskoj, da je protjerano iz Turske, da je protjerano u Republiku Srbiju, da je u Republici Srbiji u toku krivični postupak protiv ovog lica. A za ovim licem traga i Grčka zbog sumnje da je švercovao, odnosno bio u lancu trgovine 135 kilograma kokaina. To je ono što ja sada mogu da vam kažem. Trenutno se radi samo o ovom licu.“, rekao je ministar Stefanović.

Povodom informacije o hapšenju Jovana Vukotića, uputili smo nekoliko pitanja Specijalnom državnom tužilaštvu o tome – da li se protiv njega vodi istraga, da li je za Vukotićem raspisana potjernica, te da li u Specijalnom tužilaštvu očekuju da bude izručen.

Odgovore do sada nismo dobili.

Jovan Vukotić već nekoliko godina ne živi u Crnoj Gori, iako je medijski i policijski dovođen u vezu sa jednim od dva kriminalna klana iz Kotora. Jovan Vukotić, kao i njegov brat Igor su bili mete bombaških napada prije nekoliko godina, što se pripisivalo obračunu mafijaških grupa.

Krajem 2016. godine Jovan Vukotić je uputio otvoreno pismo javnosti, preko dnevnog lista „Vijesti“ u kome je između ostalog saopštio „da je policija puna kriminalaca sa značkama i onih koji su na spisku mafijaških šefova i da nedužni ginu jer prljavi policajci čiste teren za njihove prijatelje“.

Tada je na upit Radija Slobodna Evropa, Specijalno tužilaštvo saopštilo da je „formiran predmet o navodima i optužbama Kotoranina Jovana Vukotića i da će Specijalno tužilaštvo ispitati navode i blagovremeno obavještavati javnost o daljem toku postupka“.

Za razliku od Jovana Vukotića, njegov brat Igor je doveden u kontekst navodnog formiranja kriminalne grupe, zajedno sa uhapšenim Rankom Radulovićem iz Nikšića za koje se sumnja da su navodno pripremali između ostalog likvidacije visokih policijskih službenika, Specijalnog tužioca, bivših službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost, kao i članova suprotstavljenog „kavačkog“ klana.

Specijalno tužilaštvo je ovaj predmet označilo kao tajni, a istraga se vodi više od dva mjeseca. Pismom upućenim dnevnom listu „Dan“ Igor Vukotić je odbacio optužbe da je učestvovao ili planirao bili kakve likvidacije i ocjenio da su optužbe „proizvod podmetanja od strane pravosudnih organa i ljudi iz javne i tajne policije koji imaju sumnjive veze“.

(Srđan Janković)

XS
SM
MD
LG