Dostupni linkovi

Srbija poziva članice da ne prime Kosovo u Interpol


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović sa predsjednikom Interpola Mengom Hongejom u Beogradu, 11. septembra 2018.

Srbija će pred Generalnu skupštinu Interpola, koja će se održati u novembru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uputiti pismo svim državama članicma Interpola sa zahtevom i argumentacijom zašto Kosovo ne treba da bude primljeno u ovu organizaciju. To je izjavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Međunarodne organizacije kriminalističke policije Interpol Mengom Hongvejom.

„Koristeći argumente koji su utemeljeni u međunarodnom pravu, u rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), kao i rezolucijama koje je sama Generalna skupština Interpola usvojila na prošlogodišnjem zasedanju, a koja ima pravnu snagu i koja kaže da samo država članica UN može postati članica Interpola“, rekao je Stefanović.

On je naveo da Beograd samo želi poštovanje međunarodnog prava.

Na pitanje RSE o poternicama Srbije na kojima se nalaze kosovski Albanci, predsednik Interpola Meng Hongvej je rekao da unutar te organizacija postoji regulativa na osnovu koje se razmatraju molbe i donose odluke.

„Kada članica naše organizacije podnese molbu za poternicu, mi na osnovu naše regulative odlučujemo da li je ta molba u skladu sa našim propisima. Interpol ne donosi odluku za pojedinačnu molbu. U slučaju kad je jedna članica podnela molbu sa kojom se ne slaže druga članica mi insistiramo na internim konsultacijama tih članica do postizanja dogovora. Smatram da imamo odličnu komunikaciju sa Srbijom i uspešno rešavamo postojeća pitanja“, rekao je Hongvej.

MUP će postupati po svim nalozima sudova, rekao je ministar Nebojša Stefanović upitan o kojim sudskim nalozima je reč kada je u pitanju predsednik Kosova Hašim Tači.

„Postupaćemo po svim nalozima sudova. Ja ne mogu sada da vam kažem koliko i koji je postupak u toku. Tražićemo od suda ukoliko dođe do tako nečega. U svakom slučaju znamo da postoje određeni sudski nalozi i svako lice za kojim postoji poternica srpskih sudova biće procesuirano u skladu sa zakonom“, rekao je Stefanović.

Ministar je objasnio da se postupanje odnosi na postojanje sudske presude i zahteva suda da se presuda izvrši, odnosno lice dovede pred sud ili ako je u toku postupak.

Prethodno je Stefanović izjavio da će MUP u slučaju posete kosovskog predsednika Hašima Tačija Preševu i Bujanovcu, opštinama sa albanskom većinom na jugu Srbije, postupiti po nalogu sudova.

XS
SM
MD
LG