Dostupni linkovi

Međunarodni krivični sud reagovao na pretnje sankcijama od SAD


Međunarodni krivični sud u Hagu
Međunarodni krivični sud u Hagu

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je da će "nastaviti da radi neumorno", reagujući dan nakon što je savetnik za nacionalnu sigurnost SAD Džon Bolton pretio sankcijama ukoliko Trubunal istražuje navodne ratne zločine od strane američkog osoblja u Avganistanu.

Sud u Hagu, koji istražuje genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, naveo je u saopštenju 11. septembra da je to nezavisna i nepristrasna institucija sa podrškom 123 zemlje.

"MKS će nastaviti da obavlja svoj posao, u skladu sa principima i sveobuhvatnom idejom vladavine prava", navodi se u saopštenju.

U primedbama koje je izneo 10. septembra Bolton je MKS nazvao "neobjašnjivim" i "direktno opasnim" Sjedinjenim Državama i Izraelu i drugim saveznicima.

"Za sve namere i namene, MKS je već mrtav za nas", rekao je pred konzervativnim Federalističkim društvom u Vašingtonu. "Ako sud krene na nas, Izrael ili drugog saveznika Sjedinjenih Država, nećemo sedeti skrštenih ruku”, upozorio je.

Bolton je poručio i da su SAD spremne da uvedu finansijske sankcije i krivične prijave za zvaničnike MKS-a ako ako pokušaju da krivično gone Amerikance zbog poteza u Avganistanu.

"Zabranićemo sudijama i tužiocima da uđu u Sjedinjene Države, sankcionisaćemo njihova sredstva u američkom finansijskom sistemu, a krivično ćemo ih goniti u kriminalnom sistemu SAD-a", rekao je Bolton.

Tužiteljka MKS zatražila je u novembru 2017. godine da pokrene istragu o navodnim ratnim zločinima počinjenim od strane američke vojske u Avganistanu, posebno zbog zlostavljanja pritvorenika.

Šef Komisije za ljudska prava u Avganistanu rekao je da Boltonova kritika MKS-a može ojačati klimu nekažnjivosti u toj zemlji pogođenom ratom.

"To je veoma nesrećna izjava, jer će pravda žrtvama pomoći u olakšavanju sprovođenja mirovnog procesa u Avganistanu", rekao je Sima Samar 11. septembra za AP. "Pravda nije luksuz, to je osnovno ljudsko pravo", dodao je.

XS
SM
MD
LG