Dostupni linkovi

Vučić: Očekujemo predsednika Francuske početkom decembra u Srbiji


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje da će francuski predsednik Emanuel Makron posetiti Srbiju početkom decembra, prenosi Beta.

Vučić je posle susreta sa članom Odbora za spoljne poslove Senata Francuske Olivijeom Kadikom kazao da će to biti veoma važna poseta za Srbiju jer su kako je ocenio, dve zemlje "prijatelji od davnina".

Vučić je kazao da je sa francuskim senatorom razgovarao o regionalnim pitanjima, dijalogu sa Prištinom i francuskim investicijama u Srbiji.

"Olivije Kadik je čovek koji je posvećen miru na Balkanu, razgovarali smo koliko bi bilo lekovito za sve nas na Balkanu da imamo dugoročan mir i stabilnost koja bi omogućila bolji život i ekonomski razvoj", kazao je Vučić i dodao da je francuski senator pružio punu podršku Srbiji na putu evrointegracija.

Olivije Kadik izjavio je da je rešavanje razlika između Srbije i Kosova pitanje od suštinskog značaja za stabilizaciju Zapadnog Balkana i za realizaciju evropskih perspektiva Srbije.

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije, Kadik je izjavio da su napori koje je Beograd uložio da bi se došlo do napretka uočeni u Evropskoj uniji i ponovio da francuski predsednik Emanuel Makron u potpunosti podržava taj proces, i napore obe strane, što je i potvrdio u susretu sa Vučićem u julu.

"Francuska smatra da je na obemama stranama u razgovoru da dođu do sporazuma i da razmotre sve moguće opcije koje će dovesti do rešenja i osnažiti stabilnost regiona. Izuzetno sam srećan zbog svega što vi činite na ovom polju i mogu da kažem da se divim vašoj hrabrosti", rekao je Kadik Vučiću na konferenciji za novinare.

On je rekao da je u obostranom interesu i Beograda i Brisela da Srbija što pre postane članica Unije i da treba ceniti napore koje je Srbija uložila da se priključi Evropskoj uniji.

"Mislim da je to rekao jedan švajcarski pisac... Mozak Evrope se nalazi između Pariza i Berlina, ali je srce Evrope na Balkanu. Ako Evropa ostavi Balkan van svojih grudi, ostaće bez srca. Čekamo vas sa velikim nestrpljenjem", rekao je Kadik.

XS
SM
MD
LG