Dostupni linkovi

Džonson: SAD neće nametati rešenje


Ron Johnson tokom sastanka sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu

Američki republikanski senator i predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost Ron Džonson (Ron Johnson) izjavio je u Beogradu da SAD ni na koji način neće da nametnu rešenje za pitanje Kosova.

„Želimo da prodržimo predsednika Vučića dok se bavi ovim pitanjem, da mu damo prostora da pronađe fleksibilno rešenje. Daću sve od sebe da dam podršku ljudima koji žele da se bave ovim pitanjem. Ljudima i na Kosovu i ljudima u Srbiji koji se bore za mir i stabilnost za sve ljude sveta, kao i u Srbiji“, rekao je Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Džonson je podsetio da je nedavno obeleženo 100 godina od kada se srpska zastava vijorila na Beloj kući, i dodao da je „srećna slučajnost što se taj jubilej obeležava u isto vreme kada postoje nada i mogućnost za produbljivanje odnosa Srbije i SAD, i za postizanje rešenja kosovskog problema i stabilizaciju ne samo Srbije, već i čitavog Balkana“.

Džonson je dodao da svi u Vašingtonu – i predsednik Donald Tramp, i potpredsednik Majk Pens, državni sekretar Majk Pompeo i pomoćnik državnog sekretara Ves Mičel – shvataju koliko je važno rešiti problem Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zahvalan Džonsonu što je „uvek želeo da čuje i srpsku stranu“.

„Nemamo uvek iste stavove i mišljenja, naprotiv, ali danas o tome razgovaramo, trudimo se da pronađemo zajedničke imenitelje u svim važnim pitanjima, da prevazilazimo teškoće iz prošlosti, i da napravimo sve bolje odnose“, rekao je Vučić.

Sastanak američkog senatora i predsednika Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Dodao je da je senatora Džonsona upoznao sa svojom posetom Kosovu proteklog vikenta.

„Vidim da su i ambasada SAD, čak i gospodin Džonson, bolje upoznati sa sadržajem mog govora, nego oni koji su trebali da slušaju to što sam govorio. Tome nisam imao šta da dodam i samo sam rekao bi bilo važno kada bismo imali više pomoći i podrške iz regiona, Evrope i sveta, ljude koji bi hteli da zaista čuju šta neko stvarno govori, a ne da izvlače iz konteksta ono što im odgovara zarad svojih politika koje nisu pokazale naročit uspeh“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da nema rešenja kosovskog pitanja bez SAD, Nemačke ni Rusije i da je važno da velike sile podstaknu razgovore između Srba i Albanaca.

"Bilo kakav sporazum je veoma teško, užasno teško, gotovo nemoguće postići, ali treba da damo sve od sebe. Ako bi se tako nešto kojim slučajem dogodilo onda bi bilo veoma važno da sve velike sile to podrže", rekao je Vučić.

On je dodao da je Rusija do sada uvek bila na strani Srbije, na strani "međunarodnog prava", kao što "Amerika i Nemačka smatraju da je međunarodno pravo bilo na njihovoj strani kada su priznavali nzavisnost Kosova".

"Upravo to jeste razlog zašto nam je potrebno rešenje kojim ćemo i jedni i drugi biti jednako nezadovoljni, ili makar pomalo zadovoljni. Mislim da je to pitanje odgovonog i ozbiljnog odnosa", dodao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara, Džonson je rekao da postoji mogućnost da američki predsednik Donald Tramp poseti Srbiju, da će „to da ohrabri, ali da ne kontroliše njegov raspored“.

Vučić je naveo da bi to bila „velika i važna poseta“.

Američki senator Ron Džonson rekao je danas u razgovoru sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem u Beogradu rekao da SAD žele da podrže Srbiju u naporima za normalizacije regionalnih prilika, saopštilo je srpsko ministarstvo.

Dačić je u razgovoru s Džonsonom izrazio zadovoljstvo zbog uspešne proslave stogodišnjice od kada je, u znak savezništva sa Srbijom, podignuta srpska zastava na Beloj kući.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG