Dostupni linkovi

Albanci iz Preševa traže rezoluciju u Skupštini Kosova


Predsednik Kosova sa liderima iz Preševske doline
Predsednik Kosova sa liderima iz Preševske doline

Albanski lideri Preševske doline pozvali su poslanike Skupštine Kosova da izglasaju rezoluciju koja bi podržala pripajanje Preševske doline Kosovu.

Oni su se danas u Prištini sastali sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem.

Tači je na zajedničkoj konferenciji za novinare ponovio da je volja Albanaca u tom delu za pripajanje Kosovu institucionalizovana u kosovskim institucijama i obećao da će se maksimalno potruditi da se ovo pitanje okonča mirovnim procesom dijaloga i konačnim sporazumomu dijalogu sa Srbijom.

Predsednik Preševa Šćiprim Arifi je kazao da je politička volja stanovništva tog dela iskazana na referendumu početkom devedesetih. Oni su takođe zatražili da se uključe pregovaračku ekipu Kosova.

Na pitanje da li će posetiti Preševsku dolinu, Tači je rekao da u vreme kada je posetio taj deo, nije to uradio uz dozvolu Srbije.

„Sada su druge okolnosti. Svi znate da sam u odsustvu osuđen od strane Srbije. Ta presudami nije mi oproštena , a niti sam to tražio. Ali kao predsednik, moram da se ponašam kao predsednik i ne mogu da donesem odluku i krenem prema granici i da se fizički suočim sa srpskom policijom. Kada je bilo vreme toga, to sam uradio i pokazao sam im mesto, i dobili smo rad. Beograd ne smatra da je moja poseta nije opravdana. Nisam nikad podneo zahtev za takvu ali mogu da zamislim njihov odgovor“, kazao je Tači.

On je pozvao sve oni koji mogu da posete Preševsku dolinu, da to urade što češće moguće.

XS
SM
MD
LG