Dostupni linkovi

Severna Koreja održala paradu bez interkontinentalnih raketa


Na ceremoniji je naglasak bio na izgradnji ekonomije
Na ceremoniji je naglasak bio na izgradnji ekonomije

Severna Koreja organizovala je u nedelju veliku vojnu paradu, ali nije prikazala najnaprednije projektile i posvetila je gotovo polovinu ceremonije civilnim naporima da se izgradi ekonomija, prenosi Beta.

Naglasak na ekonomiji govori o strategiji lidera Kim Džong Una da ekonomski razvoj stavi u prvi plan, navodi Asošiejted pres.

Kim je prisustvovao paradi ali se nije obratio prisutnima, među kojima su bili predsednik kineskog parlamenta i delegacije iz zemalja koje imaju prijateljske odnose s Pjongjangom.

Paradu je govorom otvorio predsednik severnokorejskog parlamenta Kim Jong Nam, a u fokusu obraćanja su bili ekonomski ciljevi, a ne nuklearna sila.

Iako Severna Koreja gotovo svake godine održava parade, a jedna je bila uoči početka Zimskih Olimpijskih igara u Južnoj Koreji u februaru, najnovija demonstracija odigrala se u posebno osetljivom trenutku. Kimovi pokušaji da smanji tenzije sa predsednikom SAD Donaldom Trampom zapeli su od samita u Singapuru u junu.

Obe strane sada insistiraju na različitim početnim tačkama, jer Vašington najpre želi da se Kim obaveže na denuklearizaciju dok Pjongjang traži garancije za bezbednost i mirovni sporazum kojim bi se i formalno okončao Korejski rat.

XS
SM
MD
LG