Dostupni linkovi

Iguman Janjić: SPC se protivi svakoj vrsti podele Kosova


Iguman Sava Janjić
Iguman Sava Janjić

Iguman manastira Visoki Dečani Sava (Janjić) izjavio je da se Srpska pravoslavna crkva protivi bilo kakvoj vrsti podele Kosova, jer ona vodi ka priznanju Kosova i egzodusu Srba.

"'Razgraničenje' nije ništa drugo do teritorijalna i etnička podela teritorije Srbije, po kojoj bi najveći deo Kosova i Metohije pripao ili samoproglašenoj državi Kosovo, u kojoj će prava Srba biti još manja, ako ih uopšte i bude, ili velikoj Albaniji. To nikako ne može da bude rešenje i veoma bi se loše odrazilo na narod i crkvu", rekao je Sava Janjić televiziji Naša.

Janjić je istakao da je potpuno nerealno očekivati da Srbima u takvoj situaciji bude bolje nego što im je sada, i podsetio da većina srpskog stanovništva na Kosovu živi južno od reke Ibar.

"Sada smo prvi put u situaciji ne samo da se odreknemo teritorije, nego i da se 'razgraničenjem između Srba i Albanaca', kako je to rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vratimo na politiku etnički čistih teritorija koja se naročito negativno odrazila na Srbe, kojih više nema na mestima gde su na taj način branjeni", rekao je Janjić.

Janjić je, povodom nedeljnog mitinga na Kosovu, na kojem bi trebalo da govori Vučić, naveo da crkva sa svih strana dobija informacije o tome da se vrše pritisci da se svi koji su na državnom budžetu moraju pojaviti na tom skupu.

"Ljudi su poniženi i razočarani, jer postoji opasnost da će biti sankcionisani ako odbiju. Svi koji nam se obraćaju jasno nam govore da se od njih očekuje da idu na miting kako bi podržali svoj sopstveni nestanak i da podrže priču da će im biti bolje ako Kosovo i Metohija bude predato Albancima", rekao je Janjić.

XS
SM
MD
LG