Dostupni linkovi

Neuspjeli pregovori jemenske vlade i Huti pobunjenika


Demonstracije Huti pobunjenika, Saada, Jemen

Martin Griffiths, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) u Jemenu, pokušao je ublažiti neuspjeh u mirovnim pregovorima između vlade Jemena i Huti pobunjenika koji se nisu pojavili, rekavši da će se vratiti u Jemen "u roku od nekoliko dana" kako bi se dogovorili za novi datum, prenosi AP.

Delegacija međunarodno priznate vlade Jemena stigla je u Ženevu na pregovore koji su trebali početi u četvrtak, ali njihovi ratni rivali, Huti pobunjenici, nisu se pojavili tvrdeći da ne mogu doći jer nemaju garanciju za siguran povratak.

Obraćajući se na konferenciji za novinare u Ženevi, Martin Griffiths je odbio nekoga okriviti zbog neuspjelih pregovora, rekavši da raspodjela krivice ne bi pomogla Jemenu.

"Predstavnici Ansar Allah grupe su pokušali doći na pregovore", rekao je Griffiths, koristeći zvanični naziv za Huti pobunjenike.

"Željeli su da budu ovdje. Jednostavno to nismo uspjeli ostvariti. Nije to prvi put da imamo poteškoće u kontekstu Jemena. Kritikovanje jedne ili druge strane ne pomaže Jemenu. Stvari se jednostavno dese", dodao je.

U Jemenu se Saudijska Arabija i njezini saveznici bore protiv Huti pobunjenika koji ne podržavaju međunarodno priznatog predsjednika Abda Raba Mansura Hadija.

U ovom sukobu ubijeno je najmanje 10.000 ljudi, što UN naziva najvećom humanitarnom krizom na svijetu.

XS
SM
MD
LG