Dostupni linkovi

Kosovska policija: Đurić nije vraćen sa Brnjaka, nije sačekao odobrenje iz Prištine


Marko Đurić
Marko Đurić

Zamenik direktora Kosovske policije za region sever Besim Hoti potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić nije vraćen sa prelaza Brnjak, jer kako navodi on nije ni pokušao da uđe na Kosovo.

Prema Hotijevim rečima, regionu policije na severu je u 15.20 stigla potvrda iz direkcije policije u Prištini da je Đuriću odobren ulaz na Kosovo. Prema pravilima koja nalažu, upućena je patrola iz regiona sever za pratnju delegacije od Brnjaka.

Međutim, kako Hoti kaže, Đurić se u međuvremenu vratio. Hoti dodaje da policija ne odobrava posete, te da postupa po odlukama direkcije iz Prištine, i da je patrola upućena odmah nakon obaveštenja o poseti Marka Đurića Kosovu.

Jetlir Ziberaj, šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija oglasio se na Fejsbuku, sa kako je naveo, namerom da se javnost tačno informiše: “Na osnovu važećih pravila i procedura, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Kosovo, nakon prijema zahteva za posetu Kosovu od strane gospodina Marka Đurića, odobrilo je zahtev, i o tome obavestilo Đurića i nadležne organe vlasti”. Ziberaj navodi da “inscenirano pozorište koje je Đurić napravio zbog navodnog odbijanja da uđe na Kosovo jeste očajnički pokušaj da se Kosovo predstavi kao strana koja ne sarađuje", te da u ovoj fazi kada se intenzivno radi na evropeizaciji regiona nije potrebna drama.

Marko Đurić je prethodno za agenciju Beta kojoj je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo saopšteno da mu je danas zabranjen ulaz na Kosovo, rekao: "Ovo je skandalozna odluka Prištine, protivna svim sporazumima i elemetnarnim principima slobode kretanja."

Đurić je naveo i da će po povratku u Beograd i konsultacija s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obavestiti javnost o razlozima za "ovaj i sve druge pritiske i ucene kojima je srpska strana bila izložena danas i prethodnih dana zbog nespremnosti da prihvatimo odluke Prištine koje bi bile direktno protiv srpskih interesa", dodaje agencija.

U međuvremenu saopštenjem se oglasila i Srpska lista koja, kako se navodi: "najoštrije osuđuje kršenje sporazuma o posetama zvaničnika i prava na slobodu kretanja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, kao i licemerno saopštenje kosovske policije koja lažima pokušava da opravda svoj potez.

Srpska lista ističe da je današnja zabrana dolaska visokog zvaničnika
Vlade Srbije na KiM pokušaj Prištine da se izvrši pritisak na Srbe
pred nastavak dijaloga u Briselu. Grdno se vara svako ko misli da će
ovakvim potezima privoleti Srbe na pokornost."

XS
SM
MD
LG