Dostupni linkovi

Opozicija u RS traži odgovor kako je Keljmendi dobio pasoš u Zvorniku


Opzicioni SzP traži odgovor od Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta RS
Opzicioni SzP traži odgovor od Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta RS

Opozicioni Savez za pobjedu (SDS-PDP-NDP) tražio je od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragana Lukača da odmah odgovori ko je, kako i zašto u MUP-u RS izdao pasoš Elvisu Keljmendiju, sinu narko-bosa Nasera Keljmendija, kome je zabranjen ulazak u BiH.

"Pitamo ministra Lukača i njegovog šefa (predsjednika RS) Milorada Dodika, čime su to pripadnici najveće balkanske kriminalne organizacije, narko-kartela sa Kosova, zadužili Republiku Srpsku da i pored zabrane ulaska u BiH dobiju pasoš kao da su ugledni sportisti, naučni i kulturni radnici", navedeno je u saopštenju Saveza za pobjedu.

Iz SzP su od Lukača zatražili odgovor na pitanje - kako je moguće da osoba, kojoj je zabranjen ulazak u BiH, ušeta u MUP RS i dobije pasoš, umesto da bude uhapšena i deportovana, kako to nalaže zakon.

Sada je jasno da pravljenje "slučaja Pacoli", navodi se u saopštenju, nije ništa drugo do prikrivanje tragova u slučaju Keljmendi.

"Dok se javnost zabavlja Pacolijem, MUP Republike Srpske regionalne kriminalce i vođe narko-kartela tretira kao počasne građane, dijeleći im putne isprave i nudeći im utočište", naveo je SzP.

Predsjednik RS Milorad Dodik optužio je ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka (PDP) da je lično pozvao ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija u Banjaluku, mada BiH nije priznala Kosovo.

Pacoli je poslije verbalnih sukoba Dodika i Crnatka otkazao dolazak u Banjaluku na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

SzP je od ministra Lukača tražio da odgovori kako je Keljmendi dobio pasoš, ali i da gradjanima da sve odgovore u vezi s nedavnim pokušajem ubistva novinara Vlada Kovačevića.

Policijska uprava Zvornik saopštila je da je Keljmendi prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata ispunjavao sve zakonom propisane uslove, kao i da je provjerama utvrđeno da za njim nema aktivnih potjernica., prenosi Beta.

U saopštenju se dodaje da je prilikom podnošenja zahteva za izdavanje pasoša, Keljmendi "priložio dokaze o postojanju državljanstva BiH i druge valjane dokaze propisane važećim zakonima, koji su potrebni u postupku izdavanja ličnih dokumenata".

Keljmendiju je MUP RS u Zvorniku izdao pasoš 17. avgusta ove godine. Keljmendi se zbog povezanosti raznim krivičnim djelima, u društvu oca Nasera i braće, nalazi na crnoj listi SAD.

Kako prenose mediji, Elvisu Keljmendiju je u junu 2016. zabranjen ulazak u BiH zbog povezanosti s organiziranim kriminalom, terorizmom, kao i zbog predstavljanja pretnje po bezbjednost.

XS
SM
MD
LG