Dostupni linkovi

Dačić: Dijalog Beograda i Prištine u ključnoj fazi


Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u srijedu da je dijalog Beograda i Prištine u ključnoj fazi i da treba ozbiljno razmotriti svaku ponuđenu opciju.

Dačić je na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropiu Banjaluci rekao da je Srbija pokazala spremnost na kompromis i konstruktivne predloge, kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog, održivog i dugotrajnog rešenja, prenosi Beta.

"Smatram da je neophodno otvoreno razgovarati i ozbiljno razmotriti svaku ponuđenu opciju, pri čemu je svakako najbolja opcija ona oko koje se slože obe strane u dijalogu. Razumevanje i podrška naših partnera, na ovom izazovnom putu, ostaje od izuzetnog značaja", rekao je Dačić.

On je naveo da "tempo pristupanja Srbije Evropskoj uniji u velikoj meri zavisi i od dijaloga Beograda i Prištine, koji se trenutno nalazi u ključnoj fazi".

Dačić je rekao da je prošlo više od dve decenije od pokretanja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i da su se u međuvremenu značajno promenile međunarodne prilike, ali da ostaje potreba unapredjenja regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

"Moram reći da smo svi zajedno uspeli, u duhu solidarnosti i međusobnog poverenja, da očuvamo stabilnost u regionu, uprkos pojedinim izazovima koji su se u poslednjem periodu javili", rekao je Dačić.

On je rekao da pristupanje EU ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije koja je otvorili 14 poglavlja, a da se nada ubrzanju pregovora kako bii se uskoro otvorila sva pregovaračka poglavlja s ciljem da iskoristi okvirni rok za pristupanje do 2025.

XS
SM
MD
LG