Dostupni linkovi

Rabin svjedočio o užasima pedofilije u SAD


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nakon niza pedofilskih skandala u Katoličkoj crvi u Sjedinjenim Državama, svjedočanstva o seksualnom iskorištavanju djece u jevrejskoj hasidskoj zajednici Satmar izazvala su buru reagovanja u američkim medijima.

Rabin Nuhen Rozenberg, pripadnik ove hasidske zajednice, najbrojnije u Njujorku, javno je svjedočio o zlostavljanjima kojima su izloženi dječaci u ritualnim kupaonicama, koje je dizajnirao i popravljao.

Riječ je o mjestima u kojima se, u skladu sa Torom, Jevreji ritualno peru.

Rabin, koji je nakon svojih izjava napadnut kiselinom, svjedoči da je bio užasnut onim što je vidio u tim kupaonicama, gdje su sedmogodišnji dječaci polno iskorištavani.

Američki mediji prenose da su žrtve, kao i u Katoličkoj crkvi, najčešće upravo dječaci.

Rabin Rozenberg smatra da je polovina mladih muškaraca u hasidskoj zajednici u Bruklinu, najvećoj u Sjedinjenim Državama, bilo zlostavljano dok su bili djeca.

Međutim, postoje procjene da je taj broj i veći, te da se sve pretvorilo u svojevrsni obred inicijacije.

Ova saznanja su nastavak skandala o pedofiliji u Katoličkoj crkvi u Sjedinjenim Državama koji traje već godinama, podsjećaju mediji.

Mnogi katolički tradicionalisti štitili su pedofile u svojim redovima, kao što je slučaj i u najnovijoj aferi sa hasidskim sektom.

XS
SM
MD
LG