Dostupni linkovi

Todorić 'pokušava odgoditi' izručenje iz Britanije


Ivica Todorić, London

Osnivač Agrokora Ivica Todorić pokušaće u četvrtak (6. septembar) uvjeriti sud u Londonu da odgodi njegovo izručenje Hrvatskoj, prenose hrvatski mediji.

Vestminsterski sud u Londonu je u julu odbio Todorićevu žalbu na prvostepenu presudu prema kojoj treba da bude izručen Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument odbrane da je on žrtva političkog progona.

Nakon toga, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga sasluša i ročište je zakazano za 6. septembar.

Ako Todorić ne uspije uvjeriti sud u svoje argumente, odluka o izručenju postaje pravosnažna.

U slučaju izručenja on će odmah biti sproveden u Okružni zatvor u Remetincu na osnovu ranije odluke zagrebačkog Županijskog suda zbog mogućeg uticaja na svjedoke, prenosi Srna.

Pročitajte: Sud odobrio izručenje Todorića, on najavio žalbu

Todorić i još 14 ljudi obuhvaćeni su istragom u Hrvatskoj povodom krize u Agrokoru, najvećoj privatnoj firmi u toj zemlji, koja širom Balkana zapošljava 60.000 ljudi. Kompanija je pod državnom upravom od aprila prošle godine.

Vlasnik Ivica Todorić pobjegao je iz Hrvatske i sklonio se u London, gdje je uhapšen 7. novembra prošle godine na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz garanciju od 100.000 funti i mjere opreza.

Bivši šef Agrokora je posredstvom društvenih mreža odbacio krivicu, optuživši visoke hrvatske zvaničnike za politički progon, a nedavno je najavio i skori dolazak u Hrvatsku "koji će sve iznenaditi".

Može vas interesovati - Dalija Orešković: Transkripti kao dokaz da je zakazao politički sustav

XS
SM
MD
LG