Dostupni linkovi

Marijan Beneš umro u Banjaluci


Marijan Beneš
Marijan Beneš

Jedan od najboljih evropskih boksera svih vremena i legenda jugoslovenskog boksa Marijan Beneš preminuo je danas u Banjaluci u 67. godini.

Beneš je preminuo nakon duge i teške bolesti i u teškoj materijalnoj situaciji.

Marijan Beneš rođen je 11. juna 1951. u Beogradu. U Banjaluku doseljava 1967. godine i postaje članom Bokserskog kluba Slavija za koji je boksao tokom cijele karijere. Uz Matu Parlova i Antona Josipovića, čini zlatnu generaciju boksa u bivšoj SFRJ.

Poslije briljantne amaterske karijere i osvojene zlatne medalje na prvenstvu Evrope u boksu 1973. godine održanom u Beogradu, prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije u lako-velter kategoriji 1979. godine.

(YouTube: Beneš nokautom obara Francuza Žilbera Koena, 17. mart 1979.)


Beneš u 39 profesionalnih mečeva, 32 puta iz ringa izašao kao pobjednik. Bio je poznat po čeličnoj pesnici, pa je tako 21 meč pobijedio nokautom. Od šest izgubljenih mečeva, tri je izgubio nokautom, a jedan meč je boksovao neriješeno.

Beneš se povukao iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Iz boksa se povukao zbog teške povrede i gubitka oka.

Marijan je razbijao i predrasude o bokserima svirajući violinu i flautu, te pišući poeziju.

U ratu je, kako je sam često govorio bio neželjen i u rodnoj Banjaluci, ali i u Hrvatskoj. Poslije rata se ipak vratio u Banjaluku, gdje je živio do smrti.

XS
SM
MD
LG