Dostupni linkovi

Skupština Kosova u utorak o Tačiju i dijalogu sa Srbijom


Na osnovu zahteva opozicije, predsedništvo Skupštine Kosova zakazalo je vanrednu sednicu za utorak, a u vezi dijaloga sa Srbijom.

Rasprava je sazvana zbog, kako se kaže, "angažovanja predsednika Kosova da se razmena teritorije ili korekcija granice uključi u dijalog Kosova i Srbije".

Inicijator vanredne sednice je Demokratski savez Kosova, a podršku su dale i ostale partije iz opozicije.

Kosovska opozicija tražila je da 4. septembra, uoči sledeće runde briselskog dijaloga, bude održana vanredna sednica Skupštine Kosova kako bi se usvojila rezolucija koja bi onemogućila predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, ili bilo kome drugom, da pregovara o teritorijalnoj celovitosti Kosova.

Skupština Kosova, međutim, rekli su analitičari u Prištini za Radio Slobodna Evropa, ne može da ima vodeću ulogu u dijalogu sa Srbijom, već taj proces može samo da nadgleda.

Odlučujuća uloga Skupštine predviđena je samo prilikom ratifikacije sporazuma, ali ne i za vođenje dijaloga.​

Pre oko dva meseca, poslanici Skupštine Kosova deset časova raspravljali su oko rezolucije koju je predložila opoziciona Socijaldemokratska partija u vezi dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom, međutim, rezolucija nije uopšte stavljena na glasanje pošto u sali nije bilo kvoruma.

XS
SM
MD
LG