Dostupni linkovi

SAD više ne finansiraju Agenciju za pomoć palestinskim izbeglicama


Izbeglice čekaju u redu za pomoć koju je delila UNRWA
Izbeglice čekaju u redu za pomoć koju je delila UNRWA

Sjedinjene Američke Države neće više finansirati Agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) nakon što su to činile decenijama, saopštio je Stejt department.

SAD su obezbeđivale skoro 30 procenata ukupnog budžeta te agencije. U današnjem saopštenju je navedeno da je SAD neće davati više novca za tu "nepopravljivo pogrešnu operaciju".

Ovom odlukom uskratiće se skoro 300 miliona planirane podrške ove godine.

Odluka je doneta u vreme kada se očekuje da SAD predstave dugo očekivani bliskoistočni mirovni plan i mogla bi još više da pojača sumnje Palestinaca da Vašington koristi finansiranje u humanitarne svrhe da na njih izvrši pritisak.

Godine 2016. SAD su dale 355 dolara Agenciji koja obezbedjuje zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i socijalnu pomoć za Palestince na Zapadnoj obali, pojasu Gaze, Jordanu, Siriji i Libanu i ove godine se očekivalo da daju sličnu sumu.

Međutim, već u januaru je uskraćeno 65 miliona dolara, a preostalo je da se tek da 290.

U saopštenju se podseća da je tada rečeno da SAD nisu više voljne da snose vrlo nesrazmeran deo bremena troškova agencije.

Uz to se kritikuje njena fiskalna praksa. Stotine hiljada Palestinaca je pobeglo ili je isterano iz svojih domova u ratu koji je izbio posle stvaranja Izraela 1948. godine.

Sada izbeglica i njihovih potomaka ima oko pet miliona, kako se procenjuje, uglavnom širom regiona.

Njihov broj i polaganje prava na povratak postali su izvor nesporazuma.

Posljedice odluke o Jerusalemu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

SAD su prošlog petka uskratile više od 200 miliona bilateralne pomoći Palestincima nakon preispitivanja finansiranja projekata na Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

Portparol palestinskog predsendika Mahmuda Abasa označio je tu odluku pokušajem da se Palestinci primoraju da odustanu od polaganja prava na Jerusalim.

Predstavnica Agencije za pomoć Palestincima u Vašingtonu Elizabet Kambel rekla je da će povlačenje finansiranja SAD dovesti do finansijske krize, ali da su Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati obezbedili više od 200 miliona dolara da se pokrije budžet za ovu godinu.

XS
SM
MD
LG