Dostupni linkovi

Vošington post: SAD obustavlja pomoć palestinskim izbeglicama


Vašington je doneo konačnu odluku da obustavi svu pomoć Agenciji UN za palestinske izbeglice (UNRWA) i objaviće to u narednih nekoliko nedelja, piše Vošington post (The Washigton post).

List dodaje da odluka uključuje ranije objavljeni plan da se ukine status izbeglica za milione Palestinaca širom sveta i da se prizna da ih ima samo nekoliko stotina hiljada, umesto pet miliona.

Polaganje prava na povratak palestinskih izbeglica je jedan od ključnih nesporazuma u izraelsko-palestinskom sukobu.

Palestinci tvrde da izbeglica ima pet miliona. Stotine hiljada Palestinaca su pobegle ili su isterane iz svojih domova u ratu koji je izbio nakon stvaranja Izraela 1948. Oni imaju milione potomaka.

Izrael odbija zahtev za povratkom jer smatra da je to nastojanje da Palestinci unište jevrejsku državu svojom mngobrojnošću.

U Izraelu ima 8,8 miliona stanovnika, a tri četvrtine čine Jevreji. Dolazak miliona izbeglica značio bi da Izrael nema više jevrejsku većinu.

Članak u Vašington postu je objavljen u vreme kada je i časopis Forin polisi naveo da je odluka o ukidanju sve pomoći za tu Agenciju UN doneta na sastanku visokog savetnika i zeta američkog predsednika Donalda Trampa, Džareda Kušnera i državnog sekretara SAD Majka Pompea.

Od tada je administracija o svom planu obavestila o tome ključne regionalne vlade.

Bela kuća je prethodno objavila da planira da smanji za više od 200 miliona pomoć Palestinskoj upravi u Ramali na Zapadnoj obali.

Portparol Stejt departmenta nije komentarisao navodnu odluku o ukidanju finansiranja Agencije za pomoć palestinskim izbeglicama, već je samo rečeno da se o politici SAD prema toj agenciji diskutuje.

U utorak je i ambasadorka SAD u UN Niki Hejli dovela u pitanje palestinsko polaganje prava na povratak na sadašnju teritoriju Izrael, sugerišući da bi to pitanje trebalo skinuti s dnevnog reda.

XS
SM
MD
LG