Dostupni linkovi

Tači: Pojedinci na Kosovu pokušavaju da izazovu paniku


Hašim Tači
Hašim Tači

Predesednik Kosova Hašim Tači poručio je da određeni pojedinci na Kosovu svojim delovanjem pokušavaju da prouzrokuju paniku i konfuziju, a u vreme kada sve zapadne zemlje, saveznici Kosova i garanti mira i sigurnosti na Balkanu, vrše napore i pozivaju na mir, stabilnost i postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

"Kosovo i pored toga ostaje posvećeno dijalogu i postizanju mirovnog konačnog sporazuma. Poziv na rat i nove tragedije na Balkanu pripadaju mentalitetu prošlog veka i kao takvi, zaslužuju samo da se bace u kantu", napisao je Tači na Fejsbuku u petak.

On je dodao da sporazum sa Srbijom podrazumeva recipročno priznanje, sigurnu perspektivu za članstvo Kosova u EU, NATO i UN.

Pre njega, putem Fejsbuka premijer Kosova Ramuš Haradinaj se još jednom usprotivio ideji o promeni granica i razmeni teritorija izmedju Kosova i Srbije, navodeći da je tako nešto "poziv na nove tragedije na Balkanu".

Haradinaj je naveo da takva ideja podstiče destabilizaciju i nesigurnost i rizikuje dugoročne političke posledice. Kako je dodao, pravno obavezujuć sporazum Kosova i Srbije u sklopu dojaloga koji se vodi uz posredstvo EU treba da rezultira recipročnim priznanjem i održivim mirom.

On je takođe pozvao međunarodne institucije da se suprostave takvoj ideji.

"Pozivam sve prijateljske zemlje i medjunarodne institucije koje su dopinele Kosovu, da se usprotive razarajućoj ideji i da ne dozvole da ode stignu do stola na kojem se odlučuje", kazao je premijer Kosova.

Tači je u četvrtak posle sastanka sa rukovodiocima kosovskih institucija, izjavio da i dalje stoji pri ideji da mirovni sporazum sa Srbijom treba da uključi i korekciju granice.

S druge strane, Haradinaj je kazao da se u dijalogu sa Srbijom ne može razgovarati o teritoriji i granicama Kosova.

Kosovska opozicija najavila je vanrednu sednicu Skupšine 4. septembra, tri dana uoči dijaloga u Briselu, na kojoj nameravaju da putem rezolucije spreče mogućnost da Tači pregovara o granicama.

XS
SM
MD
LG