Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović pozvala Vučića u posjetu Hrvatskoj


Kolinda Grabar Kitarovic i Aleksandar Vučić, prilikom susreta u Zagrebu u februaru 2018.
Kolinda Grabar Kitarovic i Aleksandar Vučić, prilikom susreta u Zagrebu u februaru 2018.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je rješavanje sudbine nestalih u proteklom ratu ključno za normalizaciju odnosa sa Srbijom i da je zato insistirala na obnovi političkog dijaloga sa Srbijom i pozvala u Hrvatsku predsjednika Aleksandra Vučića.

Kitarović je poručila da će i dalje insistirati na rješavanju ovog pitanja kao ključnog elementa za dalji dijalog i punu normalizaciju odnosa dvije države, te hrvatske podrške ulasku Srbije u EU.

"Istina o nestalima je politički minimum ispod kojeg niko u Hrvatskoj ne smije da ide", istakla Kitarović na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih lica u Karlovcu tokom kojeg je rečeno da Hrvatska traga za 1.922 lica nestala u proteklom ratu.

Hrvatski ministar za boračka pitanja Tomo Medved rekao je da je ključ rješenja u Srbiji i da je zato predložio sklapanje novog sporazuma o saradnji, prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

"Tražimo od Srbije podatke. Oni te podatke i zapisnike imaju i jedan od osnovnih uslova kod otvaranja poglavlja 23 za pristup Srbije EU bit će puna saradnja u pronalaženju nestalih", naveo je Medved.

XS
SM
MD
LG