Dostupni linkovi

Veljko Odalović: Arhive kriju informacije o nestalima


Posle skupa u Skupštini Beograd članovi porodica nastalih otišli su u park Tašmajdan gde su položili vence i crvene ruže

Predsednik Komisije za nestala lica Srbije Veljko Odalović izjavio je da bi situacija po pitanju potrage za nestalim licima sa prostora bivše Jugoslavije bila značajno bolja da sve države i međunarodne organizacije, kao i Srbija, otvore arhive.

"Arhivi su zatvoreni jer se štite oni koji su počinili zločine, a neki od njih sada zauzimaju visoke položaje", izjavio je Odalović, na skupu organizovanom u prisustvu predstavnika porodica nestalih u Skupštini grada Beograda.

Odalović tvrdi da se u mrtvačnicama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu i dalje čuva oko 4.000 tela koja nisu identifikovana.

"Mi smo nedavno pronašli bunker u Đakovici sa telima, a pripadnici KFOR-a su još 19. jula 1999. godine znali za bunker i sve slikali. Mi smo čekali 19 godina da on bude otvoren i to na osnovu naših informacija", naveo je Odalović.

Na Međunarodni dan nestalih, koji se obeležava 30. avgusta, premijerka Srbije Ana Brnabić obećala je veću podršku i izjavila da nestali i njihove porodice ne smeju da budu taoci politike država i da sve države treba zajedno i aktivno da učestvuju u rešavanju problema.

Predsednik krovne organizacije - Koordinacije udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora biše Jugoslavije Duško Čelić ocenio je da trenutno uprkos deklarativnoj podršci država, već druže vreme nema pomaka u rešavanju pitanja nestalih.

Posle skupa u Skupštini Beograd članovi porodica nastalih otišli su u park Tašmajdan gde su položili vence i crvene ruže.

XS
SM
MD
LG