Dostupni linkovi

REKOM: Proveriti tačnost informacije o masovnoj grobnici kod Medveđe


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Koalicija za REKOM (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima) pozvala je nadležne u Srbiji da utvrde tačnost informacije o postojanju masovne grobnice u selu Medevce, u opštini Medveđa, nešto više od 300 kilometara južno od Beograda.

Mesto za koje postoji sumnja da je masovna grobnica nalazi se na 30 metara od puta Leskovac – Priština i 1,5 kilometar od graničnog prelaza Mutivode sa Kosovom, naveo je REKOM u saopštenju.

„Prema primljenim informacijama, sa porukom da je reč ’o doprinosu rešavanja sudbine nestalih’, na toj lokaciji, u toku izgradnje objekta za potrebe policije, u septembru 2001. godine, vojnim rovokopačem su iskopana i polomljena četiri tela koja su bila zakopana na neobeleženom mestu pored puta Leskovac – Priština. Na jednoj polomljenoj nozi je bila bela patika ’nike’, a nađene su i dečije crvene čizmice, farmerke, gumene rukavice i komad meke tkanine“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je „civilna policija koja je bila smeštena u kontejnerima u pravcu jedne stare kuće u blizini puta po pronalasku prekinula dalje iskopavanje“.

„Jedan policajac je rovokopačem zatrpao delove tela i nađene stvari, i poravnao zemlju. U roku od 40 minuta, crnim ’mercedesom’, na lokaciju masovne grobnice stigao je general Vladimir Lazarević i sa njim Stojan Konjikovac, načelnik Štaba 549. motorizovane brigade, a za njima dva džipa sa vojnicima u crnim uniformama i ’martinkama’“, navodi REKOM.

Ova Koalicija navodi da Lazarević, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za zločine protiv čovečnosti, penzionisani general Konjikovac, kao i bivši načelnik bezbednosti 549. motorizovane brigade Miljan Veličković raspolažu podacima o mestu na Kosovu, odakle su tela prebačena u Srbiju, i šta se dalje događalo sa telima.

Koalicija za REKOM je pozvala pojedince koji raspolažu podacima i informacijama o masovnim grobnicama i uništavanju posmrtnih ostataka ratnih žrtava, da se jave i pomognu da se razjasni sudbina još 10.281 osobe, nestale u ratovima devedesetih na području nekadašnje Jugoslavije.

Marš za nestale osobe u Prištini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

XS
SM
MD
LG