Dostupni linkovi

Jovan Tintor osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina u Vogošći


Tintor proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu
Tintor proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u prvostepenom postupku Jovana Joju Tintora nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, na 11 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Proglašen je krivim za nezakonito zatočavanje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjene u više logora u sarajevskom naselju Vogošća od aprila do kraja jula 1992. godine.

Tintor je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem progona stanovništva nesrpske nacionalnosti sa područja Vogošće.

Sud je presudio da je kriv za sedam od osam tačaka optužnice za koje ga je Tužilaštvo BiH teretilo za nezakonito zatočavanje, mučenje, premlaćivanje i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjene u više logora u sarajevskoj općini Vogošća.

Oslobođen je tačke optužnice koja ga je teretila za prinudni rad.

Dokazujući Tintorovu krivicu, Državno tužiteljstvo je pozvalo više od 75 svjedoka, kao i četiri vještaka, dok je Odbrana saslušala oko deset svjedoka i jednog vještaka vojne struke.

Tintor je u februaru 2016. uhapšen na Rači, graničnom prijelazu sa Srbijom, po potjernici koja je raspisana 1999. godine.

XS
SM
MD
LG