Dostupni linkovi

SAD: Denuklearizacija Severne Koreje pre kraja rata


Stanovnici Pjongjanga gledaju na televiziji susret predsednika SAD i Severne Koreje u Singapuru

Severna Koreja se mora denuklearizovati pre bilo kakve deklaracije o okončanju Korejskog rata, saopštio je Stejt department.

Pregovori o "potpunoj denuklearizaciji korejskog poluostrva", na šta se severnokorejski lider Kim Džong Un obavezao na samitu s predsednikom SAD Donaldom Trampom u Singapuru 12. juna, zapali su u ćorsokak.

Tramp je u petak u poslednjem trenutku otkazao putovanje državnog sekretara Majka Pompea u Severnu Koreju i tako prvi put javno priznao odsustvo napretka.

Do otkazivanja je došlo kada je postalo jasno da Pompeo neće dobiti ono o čemu se razgovaralo, odnosno razmenu deklaracija. SAD je trebalo da rade na deklaraciji o formalnom okončanju Korejskog rata, koji je 1953. završen primirjem, dok je Pjongjang trebalo da da izjavu o svojim nuklearnim postrojenjima, nešto nalik popisu pre medjunarodne provere i razmontiranja.

Od ranije je trajala debata o tome ko će prvi dati svoju objavu.

Prema američkom onlajn mediju Voks, koji citira više izvora bliskih pregovorima, Tramp je iza zatvorenih vrata u Singapuru usmeno obećao da će potpisati deklaraciju o kraju rata ubrzo posle samita, pa se Pjongjang sada oseća prevarenim.

Upitana o tom obećanju, portparolka Stejt departmenta Heder Nauert juče je rekla da ne može to ni da potvrdi ni da demantuje.

"Smatramo da mora doći do denuklearizacije pre nego što se angažujemo u drugim oblastima", rekla je ona novinarima. Upitana da li "druge oblasti" obuhvataju i kraj rata, Nauert je rekla "da".

Neki posmatrači ocenjuju da bi severnokorejska vlada više volela pravi mirovni sporazum nego prostu objavu.

XS
SM
MD
LG