Dostupni linkovi

Le Drian: Francuska neće plaćati populističku Evropu


Nismo spremni da plaćamo takvu Evropu: Žan-Iv le Drian

Francuska "nije spremna da plaća" za evropske zemlje koje ne poštuju "fundamentalne principe" Evropske unije, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drian.

"Nismo spremni da plaćamo takvu Evropu. To treba jasno reći", rekao je juče le Drian, misleći pre svega na Poljsku i Madjarsku.

On je to rekao na skupu francuskih ambasadora u Parizu.

"Svaka država članica je slobodna da bira lidere koje želi ali naša vizija EU kao prvog kruga savezništava i vrednosti nije kompatibilna s vladama koje ne poštuju fundamentalne principe i ne osećaju nikakvu obavezu prema zajedničkoj solidarnosti. Suštinski, oni imaju utilitaristički pristup EU, pri čemu biraju samo ono što ih zanima a na prvom mestu je preraspodela novca", rekao je francuski ministar.

Po pitanju migranata, le Drian je izrazio želju da se dodje do zajedničkog stava s Nemačkom pre samita u Salcburgu u septembru.

Migranti su jabuka razdora izmedju EU i Italije, koje se medjusobno optužuju za manjak solidarnosti prilikom prijema migranata, a kulminiralo je pretnjama Rima da neće uplatiti svoj doprinos budžetu EU.

"Želimo da pre samita u Salcburgu 20. septembra dodjemo do zajedničke francusko-nemačke pozicije da tu temu ne bismo prepustili populistima, trgovcima iluzijama, i zato što znamo da su francusko-nemački odnosi motor evropskog oporavka", rekao je šef francuske diplomatije.

XS
SM
MD
LG