Dostupni linkovi

Crna Gora razmišlja da li će prihvatiti migrante sa italijanskog broda


Migranti u luci Katanija

Crnogorske vlasti se još nijesu odredile prema zahtjevu Italije da Crna Gora prihvati dio migranata sa broda Dićoti i on je u proceduri, saopšteno je iz Vlade.

Šef Vladine Službe za odnose sa javnošću Srđan Kusovac rekao je agenciji MINA da je Ambasada Italije kontaktirala Ministarstvo vanjskih poslova o mogućem prihvatu dijela migranata sa broda Dićoti.

"Crnogorske vlasti se još nijesu odredile prema tom zahtjevu i on je u proceduri", kazao je Kusovac.

Brod sa migrantima je više od deset dana na Siciliji.

Ranije su mediji objavili da su Katolička crkva, Albanija i Irska dogovorile da prihvate 150 migranata koji su danima bili zarobljeni na brodu italijanske obalske straže.

Migranti, većinom iz Eritreje, od prošlog ponedjeljka su bili zarobljeni u luci Katanija jer im italijanska vlada nije dozvolila da se iskrcaju dok druge zemlje EU ne pristanu da preuzmu neke od njih.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je rekao da je Albanija ponudila da prihvati 20 migranata, Irska između 20 i 25, dok će ostale preuzeti katolička crkva. Crna Gora tada se nije pominjala.

"Crkva je otvorila svoje srce i svoj novčanik", rekao je Salvini, prenio je Rojters.

Prethodno je Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) zatražila od država članica Evropske unije da preuzmu odgovornost za 150 migranata.

Migranti su spaseni sa jednog krijumčarskog broda 16. avgusta.

Pročitajte - Dimitris Avramopoulos: Napadi na EU su pucanj u nogu

XS
SM
MD
LG