Dostupni linkovi

Knaus: Razmena teritorija Kosova i Srbije donosi sukobe


Gerald Knaus

Direktor Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus ocenio je da je rasprava o menjanju granice između Kosova i Srbije opasna i da bi mogla da podstakne sukobe na Balkanu.

"Ideja da je najbolje rešenje problema s manjinama uklanjanje manjina promenom granica uvek je bila opasna. Ova metoda stvara nove sukobe na Balkanu i vraća nas u 1980-te godine, kada su umesto rasprava o reformama intelektualci i političari bivše Jugoslavije razgovarali o granicama i etničkim pitanjima. Svi znamo kako se to završilo", rekao je Knaus za Avaz.

Knaus je rekao da predsednik Kosova nema mandat od parlamenta Kosova da raspravlja o teritorijalnoj razmeni, a ocenio je i da promene granica ne služe interesima Srba koji žive u delovima Kosova i žele ujedinjenje s Srbijom.

"Sudbina Srba na Kosovu i Albanaca koji žive u Srbiji ne treba da zavisi od njihovih vlada", rekao je Knaus.

On je takođe komentarisao činjenicu da je američka administracija promenila stav o tom pitanju, i rekao da administracija predsednika Donalda Trampa nije toliko zainteresovana za Balkan.

Kada je reč o Rusiji Knaus je rekao da Moskva želi da spreči integraciju Balkana u EU.

"Rusija želi da ima presedan i da ga koristi za svoje okupirane teritorije Krim i Kavkaz, ali ključ za ovo nije u Vašingtonu ili Moskvi, već u EU, rekao je Knaus.

XS
SM
MD
LG