Dostupni linkovi

Izraelski vojnik se ne kaje što je ubio ranjenog Palestinca


Bivši izraelski vojnik Elor Azaria, osuđen na zatvor zbog ubistva palestinskog napadača koji je već bio ranjen i jedva pokretan ležao na zemlji, izjavio je da se ne kaje i da bi to ponovo učinio.

“Nemam sumnje. Vratite me u te iste momente incidenta u Hebronu - ja bih uradio sasvim istu stvar. Jer to je ono što je trebalo uraditi”, izjavio je bivši vojni bolničar za izraelski list Izrael hajom ( Izrael danas), dodavši: “ Nemam grižu savesti. Potpuno sam miran. Postupio sam na najodgovarajući mogući način i ono što se desilo kasnije (suđenje i osuda) nije trebalo da se desi ”.

Azaria je pozvan na poprište napada u Hebronu na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon što su jednog izraelskog vojnika dva Palestinca napala nožem.

Jedan napadač je odmah ubijen, a Azaria je proglašen krivim za ubistvo drugog napadača, već ranjenog Abdela Fataha al Šarifa, u martu 2016. godine.

Šarif je nožem ubo vojnika i potom su drugi vojnici na njega pucali šest puta pre nego što ga je Azaria ubio metkom u glavu.

Od trenutka kada su napadača ranili drugi vojnici do trenutka kada ga je Azaria ubio prošlo je 11 minuta.

Vojni su ga je osudio na 18 meseci zatvora, navodeći da nije pucao zbog osećaja opasnosti već zato što je odlučio da je “terorista zaslužio da umre”.

Pušten je na slobodu nakon što je odslužio dve trećine kazne, koja je već bila smanjena na 14 meseci.

Izraelska vojska je vršila pritisak da se on sudski goni, tvrdeći da je prekrišio vojnu etiku, podseća Asošijeted pres.

Azaria je u intervjuu ocenio da ga je vojska napustila, što je bilo mišljenje mnogih Izraelaca, pogotovo desničara i nacionalsita koji su branili njegov postupak.

Sada je najavio da, uprkos tome što je osuđen za ubistvo namerava, da služi u vojsci kao rezervista. Njegov slučaj je pokazao koliko je podeljeno javno mnjenje u Izraelu.

XS
SM
MD
LG