Dostupni linkovi

Kanadska ministarka optimistična za trgovinske pregovore sa SAD


Otava spremna za svaki scenario: Kristija Frilend
Otava spremna za svaki scenario: Kristija Frilend

Ministarka spoljnih poslova Kanade Kristija Frilend izjavila je da je s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lajthajzerom imala "veoma dobar, konstruktivan razgovor" o mogućim načinima promene Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Frilend je posle sinoćnjeg sastanka u Vašingtonu rekla novinarima da ona i njen tim planiraju ove nedelje da rade "punom parom" na tom pitanju i dodala da će SAD i Kanada danas početi da razmatraju konkretne teme.

Kanadska ministarka je juče prekinula posetu Evropi i došla u Vašington, dan pošto je administracija američkog predsednika Donalda Trampa postigla s Meksikom preliminirani dogovor o novom trgovinskom sporazumu umesto NAFTA, bez trećeg partnera iz postojećeg sporazuma - Kanade.

Frilend je kazala da su obe strane spremne za "važnu i konstruktivnu nedelju", ali je i upozorila da je Otava "spremna za svaki scenario".

Ona nema mnogo vremena za realizaciju ciljeva, pošto Lajthajzer planira da u petak zvanično obavesti Kongres SAD o dogovoru s Meksikom.

Prema navodima Lajthajzerove kancelarije, Meksiko je pristao da 75 odsto, umesto dosadašnjih 62,5 odsto automobilskog sadržaja proizvedenog u okviru trgovinskog bloka bude oslobodjeno carina, i da 40 do 45 odsto proizvedu radnici koji zaradjuju najmanje 16 dolara po satu. Te promene treba da podstaknu veću proizvodnju automobila u SAD.

XS
SM
MD
LG