Dostupni linkovi

IOM: Afrički miganti koje je odbila Italija mučeni i silovani u Libiji


Migranti na Mediteranu, ilustracija

Afrički migranti, koje je Italija prošle sedmice zbog spora sa EU odbila da prihvati, bili su dvije godine zatočeni u rukama krijumčara u Libiji, a mnogi su bili tučeni, mučeni i silovani, saopšteno je iz Međunarodne organizacije UN za migracije (IOM).

U području Mediterana 15. avgusta spašeno je 150 migranata, uglavnom Eritrejaca i državljana Somalije, ali su oni morali da čekaju deset dana dok se Irska, Albanija i Vatikan nisu saglasili da ih prihvate, nakon što je italijanska Vlada odbila to da učini.

Iskrcavanje u Italiji dozvoljeno je za 27 maloljetnika bez pratnje odraslih i za još 13 ljudi kojima je bila potrebna hitna medicinska pomoć.

Iz IOM-a je saopšteno da su od migranata uzete izjave, a portparol Organizacije Joel Millman je na brifingu u Ženevi rekao da su oni dvije godine držani u Libiji protiv svoje volje.

"U Libiji su se žalili da su mnoge od njih krijumčari tukli i mučili, te da su tražili novac za otkupninu od njihovih porodica u zemljama iz kojih migranti dolaze. Italijanski ljekari tvrde da su mnoge pregledane žene izjavile da su bile silovane", izjavio je Millmen.

Kako je dodao da IOM vjeruje da se hiljade migranata i dalje nalaze u sličnoj situaciji.

Italijanski ministar vanjskih poslova, lider desničarske LIGE, Matteo Salvini, koji predvodi zabranu ulaska migranata od preuzimanja dužnosti u junu, izjavio je prije tri dana da je pod istragom sicijanskog tužilaštva zbog zloupotrebe dužnosti, kidnapovanja i ilegalnog hapšenja migranata.

XS
SM
MD
LG