Dostupni linkovi

Rusija sprema najveće vojne vježbe u posljednje četiri decenije


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu

Ruski ministar Sergej Šojgu izjavio je da njegova zemlja planira da održi najveće vojne vježbe od 1981. sljedećeg mjeseca, navele su ruske agencije.

Šojgu je citiran u utorak, kada je rekao da će vježba nazvana "Vostok (istok)-2018.", biti održana u ruskom centralnom i istočnom dijelu zemlje i u njima će učestvovati skoro 300.000 trupa, više od 1.000 aviona, dvije flote, Pacifička i Sjeverna, i sve ruske vazdušne jedince.

"Ovu su najveće vježbe koje će se održati u Rusiji od 1981.", rekao je Šojgu novinarima.

Te 1981. tadašnji Sovjetski savez održao je veliku vojnu vježbu Zapad, u kojoj su uz sovjetske učestvovale i druge trupe zemlja tadašnjeg Varšavskog pakta.

Vježba "Vostok-2018." će se održati od 11. do 15. septembra uz učešće kineskog i mongolskog vojnog personala, naveli su ruski mediji.

Manevri stižu u momentu pogoršanih odnosa Moskve i Zapada, zbog pitanja kao što su ruska aneksija ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014., uloge u sukobima koji su uslijedili u Ukrajini i Siriji, i navodima o miješenju u izbore u SAD i Evropi.

Na pitanje o tome koliko će koštati takva vojna vježba i čime se opravdava, portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je rekao da su takve ratne igre "esencijalne" u sadašnjoj međunarodnoj situaciji, koja je kako je tvrdi "često agresivna i neprijateljska prema našoj zemlji".

U međuvremenu je portparol NATO-a Dylan White rekao da je Rusija obavijestila Alijansu da planiraju manevre i da oni planiraju da ih posmatraju.

"Vostok demonstrira fokus Rusije na vježbe konflikta velike skale. Uklapa se u obrazac koji smo vidjeli već neko vrijeme: mnogo nasrtljivija Rusija značajno povećava svoj vojni budžet i svoje vojno prisustvo", rekao je White u pisanom odgovoru agenciji Reuters.

Rusija je u septembru 2017. održala manevre Zapad 2017 u Bjelorusiji i dijelu zapada Rusije, što je izazvalo zabrinutost među susjednim članicama NATO-a, koje su već na oprezu nakon nelegalne aneksije Krima i vojnog miješanja u sukobima na istoku Ukrajine.

U tim je vježbama, prema Minsku i Moskvi učestvovalo 12.700 trupa, zapadni zvaničnici, pak, kažu da je stvarni broj vojnika bio oko 100.000.

XS
SM
MD
LG