Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novinari u Sarajevu na protestu zbog napada na kolegu Kovačevića


Sa današanjeg protesta novinara u Sarajevu

Blizu 200 novinara okupilo se u utorak na Pozorišnom trgu Susan Sontag u Sarajevu gdje su ponovo osudili napad na kolegu Vladimira Kovačevića.

Novinari su poručili da profesija novinarstva nije zločin, zatraživši da nasilje nad medijskim radnicima u Bosni i Hercegovini bude zaustavljeno.

"Sloboda novinara je ugrožena od 1992. i nikada nije poboljšana. U ratu su novinari bili izloženi, a nakon rata su bili ugroženi i to traje do danas. Ugroženi su jer političke partije dominiraju i jer su novinari pogrešno učeni. Moramo biti hrabri i braniti čast profesije", rekla je novinarka Arijana Saračević-Helać.

Novinarka Senka Kurt poručila je da prava novinara nikad nisu bila zaštićena, a da posljednjih godina novinari postaju vreća za udaranje.

"Neka udruženja pokušavaju zaštititi novinare, ali ni oni nisu upućeni u svoja prava. Ne vidim kukavice među novinarima, nego među onima koji vladaju. Novinare treba tretirati kao službene osobe, jednako kao policiju", objasnila je Kurt.

Urednik BH Radija 1 Amir Sužanj kazao je da je veliki problem u ovakvim okolnostima napraviti dobrog novinara.

"Ova situacija je direktna posljedica politike. Ovaj skup treba biti poruka nadležnim organima da sankcionišu osobe koje napadaju novinare i nadam se da će reagovati na pravi način", kazao je Sužanj.

Novinar BN TV Vladimir Kovačević napadanut je u nedjelju u Banjaluci.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka pokrenulo je istragu povodom slučaja premlaćivanja novinara Kovačevića, a napad na njega bit će kvalifikovan kao pokušaj ubistva.

Vukelić: Da li slijede ubistva novinara?

Sarajevo 28. avgust 2018.
Sarajevo 28. avgust 2018.

XS
SM
MD
LG