Dostupni linkovi

EU: Beogradu i Prištini ostaviti prostor za dogovor


 Portparolka Evropske komisije Maja Kocijancic
Portparolka Evropske komisije Maja Kocijancic

Evropska komisija (EK) smatra da Srbiji i Kosovu treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa, rekla je danas portparolka Komisije Maja Kocijančić.

Kocijančić je na konferenciji za novinare u Briselu rekla da Evropska unija kao posrednik u dijalogu ne može komentarisati moguće elemente sporazuma, ali da će nastaviti da intenzivno radi s obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati međunarodna zajednica.

Portparolka EK je više puta ponovila da "trajno rešenje znači izvedivo, održivo i realistično rešenje u skladu s međunarodnim pravom".

Na ponovljena pitanja novinara da li EU prihvata promenu granica, zamenu teritorija i etnički čiste teritorije, Kocijančić je rekla da ne želi da ulazi u spekulacije i detalje "u ovoj poslednoj fazi dijaloga koja je počela prošlog leta".

"Treba im dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma sveobuhvatnoj normalizaciji. Kao neko ko posreduje mi ne možemo ulaziti u ili komentarisati moguća elemente, ali ćemo nastaviti da intenzivno radimo s obe strane na ovom sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati međunarodna zajednica", rekla je Kocijančić.

XS
SM
MD
LG