Dostupni linkovi

Direktor GIKIL-a na slobodi, uz mjere zabrane


Izlijevanje katrana iz GIKIL-ovog postrojenja, Lukavac

Generalni direktor Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) Debasiš Ganguli, koji je osumnjičen za krivično djelo zagađenje životne sredine, nakon saslušanja u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, pušten je na slobodu, uz mjere zabrane, potvrđeno je u ovom tužilaštvu.

Ganguliju je nadležni sud izrekao mjere zabrane putovanja, oduzimanja pasoša i obavezno javljanje u nadležnu policijsku upravu, potvrdio je tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Vedran Alidžanović za portal Klixa.ba.

"Predložen je pritvor, međutim umjesto toga sud mu je izrekao mjere zabrane, smatrajući da će se s tim postići mjera obezbjeđenja prisustva osumnjičenog, što je nama krajnji cilj", rekao je Alidžanović.

On kaže da Kantonalno tužilaštvo nastavlja istražne radnje u slučaju GIKIL-a.

"Ovo je samo jedan dio dosad prikupljenih dokaza. Mi tek treba da dobijemo rezultate vještačenja u vezi sa pretresom tokom kojih su uzeti uzorci sa svih ispusnih dimnjaka i ostalih postrojenja kojima se vrše štetne emisije u vazduh. Takođe, čekamo i rezultate analize uzoraka zemlje, kao i za zagađenje vode", istakao je Alidžanović.

Pročitajte: Lukavačka koksara ugrozila zdravlje pola miliona ljudi?

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona, po nalogu Kantonalnog tužilaštva, uhapsili su u petak Gangulija, koji je osumnjičen za krivična djela koja se odnose na ekološke incidente u kojima je došlo do zagađenja vazduha, zemlje i vode.

Hapšenje je uslijedilo nakon istrage koju je pokrenulo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli sa posebno oformljenim istražnim timom u kojem su, osim tužilaštva i policije, federalni inspektori za vode i zaštitu životne sredine, pripadnici Agencije za vodno područje rijeke Save i profesor Abdel Đozić sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli.

Protiv Gangulija je otvorena istraga zbog krivičnog djela zagađenje okoline.

Ganguliju se kao generalnom direktoru GIKIL-a na teret stavlja da je kršenjem važećih propisa propustio da izvrši obavezana ulaganja s ciljem smanjenja i sprečavanja emisije štetnih polutanata u vazduh, zemlju i vodu.

GIKIL je već ranije ocijenjen kao najveći zagađivač u Tuzlanskom kantonu, a nakon što je federalno Ministarstvo za životnu sredinu i turizam odbilo produžiti ekološku dozvolu, mjere je preduzela i Federalna uprava za inspekcijske poslove koja je donijela rješenje o obustavi rada ove kompanije.

XS
SM
MD
LG