Dostupni linkovi

Kolumbijci glasaju na antikorupcijskom referendumu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kolumbijci glasaju na referendumu koji za cilj ima smanjenje korupcije u zemlji u kojoj "kriminalci u odijelima" ubrzano smijenjuju narkokartele i paravojne formacije u probijanju u više nivoe vlasti.

Pozitivan ishod referenduma bi značio smanjenje plata poslanicima i donošenje zakona kojim bi se javna potrošnja učinila efikasnijom i transparentnijom.

Iako se većina Kolumbijaca slaže da je korupcija pošast koju treba iskorijeniti, neki ne vjeruju da je glasanje najbolji način da se to postigne.

Kolumbijske sudije bojkotuju referendum jer se plaše da će i plate u pravosuđu biti smanjene, zbog zakona koji kaže da plate najviših sudija treba da budu iste kao i poslaničke.

Novoizabrani predsjednik Kolumbije Ivan Duke i najveći broj velikih partija tvrde da podržavaju predložene mjere ali nisu učinili mnogo na njihovom promovisanju.

Glasači će odgovarati na sedam pitanja, među kojima su teže kazne za korumpirane zvaničnike, ograničenje broja mandata za poslanike i smanjenje poslaničkih plata.

Da bi referendum uspio, potrebno je da na pitanja potvrdno odgovori 12 miliona ljudi, što je oko trećina registrovanih glasača.

To bi moglo da se pokaže kao problem, budući da je izlaznost na nedavno održanim predsjedničkim izborima bila jedva 50 posto, dok je referendum o mirovnom sporazumu s ljevičarskim pobunjenicima privukao samo malo više od 13 miliona birača.

XS
SM
MD
LG