Dostupni linkovi

Uhapšen ruski opozicionar Aleksej Navaljni


Navaljni, je i ranije bio pritvaran po optužbama u vezi sa organizovanjem protesta protiv vlade
Navaljni, je i ranije bio pritvaran po optužbama u vezi sa organizovanjem protesta protiv vlade

Lider opozicije u Rusiji i borac protiv korupcije Aleksej Navaljni uhapšen je ispred njegovog stana u Moskvi, objavila je njegova portparolka Kira Jarmiš na Twitteru.


Jarmiš je navela da je Navaljni odveden u lokalnu policijsku stanicu i da razlog za njegov pritvor nije poznat. Takođe je dodala da je policija oduzela Navaljnom njegov mobilni telefon.

Navaljni, je i ranije bio pritvaran po optužbama u vezi sa organizovanjem protesta protiv vlade, a zbog krivičnog dosijea nije mu bilo dozvoljeno da se kandiduje na predsedničkim izborima u Rusiji 18. marta.

Ranije 25. avgusta, Navaljni je na Twitteru objavio da on i njegov tim planiraju da naprave nekoliko "vrlo lepih obaveštenja" putem svog YouTube kanala i apelovao na ljude da se uključe. Međutim, YouTube link koji je povezan sa tim tvitom pokazuje da video nije dostupan.

Navaljni trenutno planira proteste koji će se održati u nekoliko ruskih gradova 9. septembra protiv kontroverznog vladinog plana za podizanje starosne granice za penzionisanje. Plan je izazvao bes širom Rusije nakon što je objavljen prošlog meseca, a Putinovi rejtinzi su pali. Desetine hiljada ljudi protestovalo je u gradovima širom zemlje 28. jula, a održane su i mnoge druge demonstracije.

XS
SM
MD
LG