Dostupni linkovi

Opozicija u Zimbabveu odbacila sudsku presudu o izborima


Nelson Čamisa
Nelson Čamisa

Opozicioni lider u Zimbabveu Nelson Čamisa odbacio je danas sudsku presudu kojom je potvrđena tesna pobeda Emersona Mnangagve na prošlomesečnim predsedničkim izborima, a najavljenu inauguraciju označio je kao "lažnu".

Ustavni sud Zimbabvea jednoglasno je juče potvrdio pobedu Mnangagve na predsedničkim izborima, nakon žalbe opozicije na rezultate, a inauguracija će biti održana sutra u Harareu. Čamisa je rekao da to nije donelo "dovoljne i pouzdane dokaze".

"Imamo pravo na miran protest", rekao je Čamisa, prenela je agencija AP.

On je dodao da je opozicija pokušala da pokrene dijalog sa Mnangagvom, ali da on na to nije odgovorio.

Mnangagva je neposredno posle jučerašnje odluke Ustavnog suda pozvao na smirenost i rekao opozicionom lideru Čamisi da su njegova vrata "uvek otvorena, a ruke ispužene".

Održavanje fer izbora je ključno za ukidanje medjunarodnih sankcija toj zemlji na jugu Afrike, dok nastoji da počne novu eru posle 37-godišnje vladavine Roberta Mugabea.

Izborna komisija je proglasila pobedu Mnangagve s 50,8 odsto osvojenih glasova, što je kasnije smanjeno na 50,6 odsto

Na saslušanju ove nedelje, opozicija je tvrdila da je izborna komisija povećala broj Mnangagvinih glasova duplim brojanjem i stvaranjem nepostojećih glasačkih mesta. Takođe je navela da je na nekim mestima glasalo više ljudi nego što ima registrovanih glasača.

XS
SM
MD
LG