Dostupni linkovi

Dolar pada, svetske berze rastu uoči govora šefa Feda


Donald Tramp i šef Feda Džerom Pauel

Dolar je u petak oslabio, što je nagoveštava njegov najveći sedmični pad od marta, dok je vrednost akcija na berzama nešto ojačala u očekivanju govora šefa Federalnih rezervi Džeroma Pauela, javlja Rojters.

Svetski indeks MSCI, koji prati deonice u 47 zemalja, porastao je za 0.1 odsto, apanevropski indeks STOXX 600 za 0.2 procenta.

Istovremeno, vrednost dolara u odnosu na korpu šest glavnih valuta je smanjena za 0.3 odsto.

Najveći udar na dolar je izjava predsednika SAD Donalda Trumpa ove sedmice, da “nije oduševljen” sa politikom Feda pod vođstvom Pauela koga je on nominovao,zbog podizanja kamatnih stopa. Tramp nastoji da smanji trgovinski deficit pa mu jak dolar ne ide u prilog.

Analitičari ističu da rastuća politička nestabilnost, pojačana proglašenjem krivim jednog od Trampovih najbližih saradnika Pola Manaforta, drži dolra pod pritiskom, iako SAD vode restriktivniju monetarnu politiku nego druge zemlje.

Drugi Trampov saradnik Majkl Koen je priznao krivicu za kršenje finasijskih zakona, bankovne prevare i izbegavanje poreza.

Paul će govoriti o monetarnoj politici u petak uveče po srednjeevropskom vremenu. Fed je nedavno nagovestio da će nastaviti jačanje monetarne politike tako što će podizati kamate.

Predsednik ogranka Feda u Dalasu Robert Kaplan je izjavio da Trumpovi komentari neće imati uticaja na odlučivanje centralne banke.

U međuvremenu, kamate na italijanske državne obveznice su skočile dostigavši veću vrednost nego u Španiji u vreme najveće krize 2012, što ukazuje na oprez investitora zbog turbulentnog stanja ekonomije u ovoj zemlji.

S druge strane, berze u Aziji su delimično pale u petak izutra zbog neuspeha trgovinskih pregovora SAD i Kine u četvrtak.

„Globalni osećaj rizika ukazuje na neizvesnost uoči govora šredsedavajućeg Feda Pauela i, istovremeno, neuspeha u pregovorima SAD i Kine da ostvari bilo kakav neposredan napredak“, ukazuju stratezi banke OCBC.

XS
SM
MD
LG