Dostupni linkovi

ZSO moguća tema narednog susreta Tačija i Vučića


Hašim Tači i Aleksandar Vučić sa Federikom Mogerini
Hašim Tači i Aleksandar Vučić sa Federikom Mogerini

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO) će najverovatnije biti tema rasprave u narednoj rundi političkog dijaloga između Srbije i Kosova, izjavili su za Radio Slobodna Evropa dobro obavešteni izvori u Briselu.

Predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić će se ponovo sastati početkom septembra čime će obeležiti početak intenzivne faze u pregovorima koji bi trebalo da se okonačaju postizanjem sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Susreti predsednika imaju za cilj, definisanje takozvane “zajedničke osnove za međusobni konsenzus” ali prema najavama ovaj put će se na stolu naći i tema ZSO.

Izvori RSE su istakli da je briselska strana “pokazala razumevanje” na propuštanje utvrđenih vremenskih rokova o radu na statutu ZSO od strane zvanične Prištine, koji je trebalo da bude završen početkom avgusta. Prema navodima evropskih zvaničnika, Kosovska strana je dala do znanja da joj je potrebno više vremena da završi obavezu oko izrade statuta ZSO.

“Kada menadžerski tim zvanično obavesti EU o statusu svog rada, to će se razmatrati na sledećem sastanku na visokom nivou u Briselu. Mi razumemo da je posao još uvek u toku”, izjavila je Maja Kocijančič, portparolka Federike Mogerini visoke predstavnice EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost.

Zvaničnici EU priznaju da su najviše fokusirani na pronalaženje kompromisa u postizanju sporazuma kojim bi došlo do sveobuhvatne normalizcije odnosa između Beograda i Prištine. Međutim, istovremeno je za njih važno da se ne zaborave obaveze oko implementacije sporazuma koji su postignuti u okviru dijaloga. “Sve što je dogovoreno mora da se sprovede i od toga će zavisiti napredak svake zemlje na evropskom putu”, izjavila je Kocijnančić.

Proces implementacije već postignutih dogovora se odvija u okviru tehničkog dijaloga, tj paralelno sa angažovanjima dvojice predsednika u postizanju kompromisa oko istorijskog sporazuma. Međutim, evropski zvaničnici nagoveštavaju da se ne isključuje mogućnost da “neki elementi od ovih dogovora budu i deo sporazuma dvojice predsednika o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”.

XS
SM
MD
LG