Dostupni linkovi

Regionalna platforma osudila napade na novinare BHRT


Redakcija BHRT
Redakcija BHRT

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara osudila je danas napad na ekipu BHRT u Konjicu.

Nepoznata grupa od oko 15 mladića u ponedeljak uveče napala je u Konjicu ekipu Javnog servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) koja se vraćala iz Širokog Brijega s utakmice Široki - Sloboda. Napadači su koristili palice i kamenje. U napadu su povređeni vozač kombija, a na vozilu je pričinjena velika materijalna šteta.

Regionalna platforma je ocenila da način na koji se napad dogodio govori da je nasilje nad medijima u BiH dobilo novi preteći oblik, kao i da brutalni napad na novinare BHRT nije iznenađenje, "jer su pretnje novinarima na ulici ili posredstvom društvenih mreža, svakodnevno učestale", prenosi Beta.

"Regionalna platforma apeluje na relevantne policijske i pravosudne organe da identifikuju i sankcionišu napadače u što kraćem vremenskom roku. U suprotnom, strahujemo da će ulica, pod patronatom politike, konačno potpuno preuzeti uređivanje medijskih programa, a novinarske slobode postati tek pusta iluzija", navodi se u saopštenju.

Upravni odbor Udurženja BH novinari smatra da je napad politički motivisan i da će napadi postati učestaliji i brutalniji kako se bude približavala zvanična izborna kampanja. Oni su naveli i da su napadi posledica nedovoljno energičnih mera gonjenja i to što još nisu rasvetljeni napadi na novinare tokom februarskih protesta u Tuzli.

Saopštenje potpisuju Udruženje BH novinari, Sindikat novinara Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

XS
SM
MD
LG