Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest u Prištini, traži se ostavka državnog tužioca i premijera


llustracija

U Prištini je sredu u organizaciji inicijative "Protestuj" održan protest i marš ka sedištima državnog tužioca i premijera Kosova i zatražene ostavke Aleksandra Ljumezija i Ramuša Haradinaja, kao i proces usvajanja prava veta u sudskom sistemu Kosova.

Grupa koja je organizovala protest na kojem je učestvovalo oko 1.000 građana, ocenila je da je "tužilaštvo u službi politike".

Protestu su se pridružili i poslanici Samoopredeljenja i Socijaldemokratske partije Kosova.

Učesnici protesta su nosili parole "Idi Ljumezi", "Nema države bez nezavisnog sudstva".

Pred početak protesta policija je pojačala obezbeđenje pred sedištem državnog tužioca.

Ljumezija je bivši specijalni tužilac Eljeza Bljakaja optužio da je ometao istragu u predmetu lažnih veterana, da mu je pretio disciplinskim merama kada je kao svedoka u tom predmetu pozvao predsednika Skupštine Kosova i lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija i za istragu u slučaju "Pronto" u kojem su optuženi visoki zvaničnici Demokratske partije Kosova.

Državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi izjavio je danas da će podneti ostavku na funkciju koju obavlja ukoliko Tužilački savet Kosova proceni da je pogazio zakon ili etički kod.

Haradinaj je juče i danas nazvao bivšeg specijalnog tužioca Bljakaja lopovom.

"Ja nisam lopov kao on, jer je on lopov. Znate li zašto je lopov, jer smo tom čoveku obezbedili sve uslove da radi svoj posao. Dao sam mu kancelariju (u Vladi) i ceo predmet. Ako je ovo onemogućavanje pravde to ne stoji. To je zloupotreba istine", kazao je Haradinaj danas posle sednice Vlade Kosova.

XS
SM
MD
LG