Dostupni linkovi

Trump oštro napao Cohena


Američki predsjednik Donald Trump napao je u srijedu svog dugogodišnjeg ličnog advokata, Michaela Cohena, dan nakon što je on priznao krivicu za kršenje izbornog finansiranja i umiješao Trumpa u to.

Trumpovi komentari su izašli u seriji Twitter postova u momentu najteže krize u njegovom predsjedničkom mandatu, a situaciju dodatano otežava optužujuća presuda bivšeg šefa njegove izborne kampanje, Paula Manaforta kojeg je federalna porota proglasila krivim po osam od 18 tačaka optužnice.

Trump za razliku od Cohena za Manforta ima samo riječi pohvale.

U jednom od tweetova Trump je rekao da je Cohen loš advokat koji je podlegao pritisku američkih tužilaca "da izmišlja priče da bi postigao 'dogovor'".

Takođe je ustvrdio da je ono za šta je optužen Cohen, koji je priznao krivicu u vezi sa finasiranjem kampanje, u stvari nijesu krivična djela, što je nešto sa čime nijesu saglasni mnogi pravni stručnjaci.

Trump je u tweetu naveo čak bivši predsjednik Barack Obama "imao velika kršenja kampanje koja je lako dogovorio".

U još jednom tweetu je sugrerisao svakome kome treba advokat da ne traži pravne usluge od Michaela Cohena.

Cohenov advokat, Lanny Davis je u međuvremenu izjavio da je Cohenovo priznaje i njegova izjava u federalnom sudu na Manhetnu, bila eksplicitna izjava da je Trump naredio Cohenu "nelegalnu isplatu".

"Definitvno je i neospono da su advokati Donalda Trumpa naveli u pismu specijalnom zastupniku istrage (Robertu Muelleru) da je predsjednik Trump usmjerio (directed)-ista riječ koju je Michael Cohen koristio na sudu juče pod zakletvom -usmjerio Cohena da izvši nelegalnu uplatu" izjavio je Davis za CBS News.

"Trump je "počino zločin" rekao je Davis i dodao: "On bi trebao biti optužen. Da nije predsjednik on bi sigurno bio optužen i zatvoren za to djelo. Da li može biti optužen kao predsjednik, naravno još nije odlučeno od strane Vrhovnog suda".

I Mafortov i Cohenoov slučaj su povezani sa istragom koju vodi Mueller o tome da li je bilo saradnje između Trumpovih saradnika i ruskih zvaničnika, kao i navodima da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016.

Niti jedan slučaj nije u direktnoj vezi sa ruskim miješanjem, mada je slučaj protiv Maforta fokusiran i na dio novca koji je dobio kao politički konsultant proruksih političara u Ukrajini.

Mada je Munafotovo osuda u utorak veoma značajna- kao prva osuđujuća presuda za djela koje je Muellerov tim doveo na sud-mnogi pravni stručanjaci mnogo pažljivije promatraju Cohenov slučaj, jer predstavlja mnogo direktniji problem za Trumpa.

Cohenov slučaj je, kako se navodi, proizišao iz Muellerove istrage, ali je prebačen na Kancelariju američkog tužioca na Menhetnu, jednu od najvažnijih i najuticajnih tužilačkih kancelarija u SAD.

Pitanje da li Trump, ili bilo koji američki predsjednik u važećem mandatu, može biti kriminalno gonjen je veoma politički nabijeno i sa pravne tačke gledišta nerazrijšeno.

Ako Mueller, koji traži da ispita Trumpa u sklopu njegove istrage, bude optužio aktuelnog američkog predsjednika, Trumpovi advokati će se vjervatno boriti na temlju ustava i u tom slučaju će cijeli slučaj ići na odlučivanje Vrhovnom sudu u kojem je većina sudija konzervativno republikanske orjentacije.

XS
SM
MD
LG