Dostupni linkovi

Ambasada SAD u BiH: Lažne optužbe Dodika


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Izmišljotine koje je Milorad Dodik juče iznio u javnost su jednostavno neistinite, ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale nevjerovatne teorije zavjere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini, stoji u reakciji Ambasade SAD koja je poslana medijima danas.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID) i ambasadu SAD u Sarajevu da doniranjem osam miliona dolara nevladinim organizacijama za borbu protiv korupcije nameravaju da se mešaju u unutrašnje stvari BiH i izborni proces u zemlji.

Dodik je optužio Savet ministara BiH da je pre par dana bez saglasnosti entitetskih vlasti potpisao sporazum za USAID-om o dodeli sredstava za borbu protiv korupcije, navodeći da su sredstva ove američke organizacije namenjena za "podrivanje sistema, mešanje u unutrašnji i izborni proces".

Ambasada SAD demantuje te navode i napminje da su do sada uložile gotovo dvije milijarde dolara u rekonstrukciju i izgradnju demokratskih institucija u BiH, a detaljne su dostupne na linkovima www.usaid.gov/bosnia i ba.usembassy.gov.

Pojašnjavajući rad na pripremi Okvirnog sporazuma sa Vijećem ministara BiH u svrhu definisanja programa za borbu protiv korupcije, što je, kako kažu, samo prvi korak, iz Ambasade napominju da se o konkretnim detaljima programa razgovara sa bh. vlastima te da bi planirani programi trebalo da predstavljaju nastavak napora u borbi protiv korupcije posredstvom automatizacije vladinih sistema, poboljšanja procesa javnih nabavki te podrške javnom nadzoru nad potrošnjom vlasti.

"Lažne optužbe Milorada Dodika na račun projekta koji za cilj ima borbu protiv korupcije u javnom sektoru trebale bi da potaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, kao i o njegovim ličnim motivima, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekretninama i drugoj imovini u njegovom posjedu", navodi se u saopštenju Ambasade SAD u BiH.

Napominju da su tekući programi Vlade SAD usmjereni na podršku reformskim procesima u zemlji, podsticanje ekonomskog razvoja, poboljšanje sigurnosti i osnaživanje civilnog sektora, uključujući i nezavisne medije.

"Ponosni smo na ove programe, kao i na partnerski odnos uspostavljen sa predstavnicima civilnog društva, medija, nevladinih organizacija te sa građanima širom Bosne i Hercegovine. Pokušaji da se javnost zavede i da se zaplaše organizacije i pojedinci koji su posvećeni izgradnji bolje Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i nedemokratski.", navodi se u reakciji iz američke ambasade u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG