Dostupni linkovi

Austrija dijeli stav EU o Rusiji i pored Putinove posjete


Vladimir Putin i austrijska šefica diplomatije Karin Kneissl na njenom vjenčanju 18. avgusta 2018.
Vladimir Putin i austrijska šefica diplomatije Karin Kneissl na njenom vjenčanju 18. avgusta 2018.

Austrija je čvrsto ukorijenjena u Evropskoj uniji i potpuno dijeli njihov stav prema Rusiji, izjavio je u srijedu kancelar Sebastian Kurz, sa ciljem da uvjeri kritičare Beča u evropsku orjenatciju, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovao vjenčanju austrijske ministrice vanjskih poslova Karin Kneissl za vikend.

Kneissl je plesala sa Putinom na sopstvenom vjenčanju, a onda mu se duboko naklonila, što je izazvalo bijes lokalnih medija koji su to ocijenili kao potkopavanje politike EU prema Rusiji.

EU je uvela sankcije Rusiji nakon aneksije Krima od Ukrajine u martu 2014. i početka sukoba proruskih separatista na istoku Ukrajine, u aprilu iste godine. Odnosi Moskve i EU su potom dodatno zatezani i zbog više drugih pitanja.

"Naša pozicija u Evropi se nije promijnila zbog vjenčanja " rekao je Kurz na press konferenciji.

"Naša vanjska politika prema Rusiji je jasna ...Mi smo pomogli njenom oblikovanju i posvećeni smo svim odlukama EU," ustvrdio je Kurz.

Sebastian Kurz sa Vladimirom Putinom na aerodromu u Gracu 18. avgusta 2018.
Sebastian Kurz sa Vladimirom Putinom na aerodromu u Gracu 18. avgusta 2018.

Kancelar Austrije, čija konezvativna koalicija vlada zahvaljujući desničarskoj Slobodarskoj partiji (FPO), prebacio je neke od odjela koji se tiču EU poslova iz ministarstva vanjskih u njegovu sopstvenu nadležnost nakon što je krajem prošle godine postao kancelar, da bi razuvjerio skeptičare u vezi sa vladinim proevropskim namjerama.

Kurz je takođe danas rekao da se nada da će EU popraviti odnose sa Rusijom kroz dijalog. Austrija je trenutno šestomjesečna rotirajuća predsjedavjuća EU do kraja godine i u tom periodu se od Beča očekuje da govori u ime cijelog 28-članog bloka.

Ipak, za razliku od većine evropskih država, Autrija nije protjerala ruske diplomate zbog trovanja bivšeg duplog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Engleskoj 3.marta. Britanija i njihovi saveznici optužuju Rusiju koja negira bilo kakavu umiješanost u slučaj.

Kurz je rekao da je sa Putinom, tokom njegove kratke posjete Austriji za vikend razmatrao odnose Rusije i EU kao i druga pitanja, ali nije dao više detalja.

Kneissl, koja je dobila dužnost ministrice vanjskih poslova sa kvote Slobodarske partije, ali nije njihova članica, pozvala je Putina na vjenčanje kada je ruski predsjednik posjetio Austriju ranije u junu. Ona je ove sedmice na odmoru tako da nema njene reakcije na buru koju je Putinova posjeta izazvala.

Lider ekstremno desničarske FPO, čija stranka vuče korijene u fašizmu i vicekancelar Austrije Heinz-Christian Strache, čija partija ima sporazum o saradanji sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom, u srijedu je izjavio da je posjeta lidera Kremlja naglasila njegovo veliko uvažavanje Austrije.

"To je nešto pozitivno, i ja mislim da mnogi Austrijanci dijele takvo gledište" rekao je Strache, koji je više puta pozivao na ukidanje sankcije EU Rusiji.

XS
SM
MD
LG