Dostupni linkovi

Šef nemačke diplomatije za uravnoteženo partnerstvo sa SAD


Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas založio se da Evropska unija ojača finansijsku nezavisnost od SAD i uspostavi nezavisne kanale za platni promet, izlažući svoje predloge za "uravnoteženo partnerstvo" sa SAD.

Maas je u dnevniku Handelsblatt u srijedu u autorskom tekstu naveo da zamišlja preuzimanje "uravnoteženog dela odgovornosti" i "protivteže kada SAD pređu crvene linije".

Njemački ministar je naveo da su se SAD i EU odvojili i prije nego što je Donald Trump postao predsjednik i kritikovao nedavne odluke kao što je povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma američkog predsjednika.

Njemačka, Francuska i Britanija evropski potpisnici sporazuma iz 2015. sa Iranom i ostale svjetske sile obećavaju da će sporazum održati na snazi.

"U ovoj situaciji, od strateškog je značaja da jasno kažemo Vašingtonu: možemo sarađivati, ali nećemo vam dopustiti da radite na našu štetu", napisao je Maas.

On je dodao da zato treba da se pravno zaštite evropske kompanije od kazni SAD zbog kršenja američkih sankcija Iranu.

"Zato je neminovno da se ojača evropska autonomija uspostavljanjem kanala za plaćanje nezavisnih od SAD, stvaranjem evropskog monetarnog fonda i osnivanjem nezavisnog SWIFT sistema", dodao je Maas.

On nije iznio više detalja. SWIFT je sistem kontrole međunarodnih bankarskih transfera. I mimo ovoga već neko vrijeme se govori u unapređenju fonda za pomoć usposvljnog tokom evropske dužničke krize u pravi Evropski monterani fond koji bi pomagao zemljama u nevolj.

"Đavo je u hiljadu detalja. Ali svaki dan u kojem iranski sporazum nastavlja da postoji, bolji je od veoma eksplozivne krize koja se inače pomalja na Bliskom istoku", naveo je njemački ministar.

Maas je takođe rekao da Evopa mora "razotkriti lažne vijesti kao takve" i ponovio argument Njemačke da ako se trgovina ne svede samo na robu, Evropska unija je ta koja ima deficit prema SAD.

XS
SM
MD
LG