Dostupni linkovi

Bivši Trampov advokat predao se FBI-u


Bivši dugogodišnji lični advokat predsednika Donalda Trampa, Majkl Koen, postigao je sporazum sa federalnim tužiocima o priznanju krivice za optužbe o bankarskoj i poreskoj prevari, kao i kršenje zakona o finansiranju kampanje, prenosi Glas Amerike.

Koen se predao FBI-u, a zatim se u pratnji advokata pojavio u sudnici u Njujorku gde je na pitanje sudije rekao da planira da prizna krivicu za navedene optužbe.

Sporazum o priznanju krivice, kako prenosi agencija Rojters, mogao bi da poveća pravni rizik po predsednika Trampa, s obzirom na to da postoji veća mogućnost da Koen pruži informacije specijalnom tužiocu Robertu Maleru, koji vodi istragu ruskog mešanja u američke izbore i mogućeg dosluha Trampove kampanje sa Moskvom.

Tramp je više puta demantovao optužbe o dosluhu, dok je Malerovu istragu nazvao lovom na veštice.

Međutim, CNN i Njujork tajms prenose da sporazum ne obuhvata saradnju sa federalnim vlastima.

Koen je bio dio Trampovo užeg kruga saradnika više od decenije, kao njegov lični advokat u Trampovoj organizaciji, a nastavio je da savetuje predsednika i posle izbora. Međutim, njihovi odnosi su se pogoršali prethodnih meseci.

Koenovi advokati, kao ni kancelarija tužioca Džefrija Bermana, koja vodi istragu, nisu komentarisali izveštaje o priznanju krivice.

Koen je mesecima bio pod federalnom istragom zbog moguće prevare povezane sa njegovim kompanijama. FBI je u aprilu pretresao Koenovu hotelsku sobu, kuću i kancelariju i oduzeo više od četiri miliona dokumenata.

Tokom pretrage Koenovih dokumenata traženi su i bankarski podaci i informacije o novcu koji je 2016. godine isplaćen bivšoj Plejboj zečici Keren Mekdugal i porno glumici Stormi Danijels koje su tvrdile da su imale aferu sa Trampom. To bi moglo da predstavlja kršenje zakona o finansiranju kampanje.

Dnevnik Njujork tajms je, pozivajući se na anonimne izvore, ranije preneo da su tužioci usredsređeni na zajmove u vrednosti od više od 20 miliona dolara koje su dobile kompanije za taksi prevoz u vlasništvu Koena i njegova porodica.

Majkl Koen je bio poznat kao Trampov lojalni savetnik pre racije Federalnog istražnog biroa, koju je predsednik prvobitno nazvao "lovom na veštice" i politički motivisanim napadom njegovih neprijatelja u birou.

Međutim, predsednikova početna podrška ubrzo je prerasla u javni spor, što je podstaklo spekulacije da bi Koen tužiocima moga da otkrije poverljive informacije o Trampu.

XS
SM
MD
LG